mandag 28. november 2016

Duekniben

En fridag og deilig tørt og kaldt vær. Det ble tur i soloppgang før alle praktiske gjøremål hjemme nå i en travel førjulstid. Er så altfor lite kjent i egen by, og prøver å gjøre noe med det. I tidlige morgentimer i dag gikk turen til Duekniben. Når jeg googlet Duekniben fikk jeg opp at det er en boliggate i Kristiansand og at det i gatens forlengelse er et utsiktspunkt. Like under toppen ligger et oppdemmet vannbasseng som er matrikluert som Dueknipen 100. Dueknipen tilhører bydelen Grim / Dalane.
Ei perle av et sted, og desidert beste utsikt i byen! Oskar Wergeland var i sin tid med på å legge tilrette området her.
Flott turterreng ved toppen. Du kan starte ved Falconbridge (Glencore), Kobberveien eller ved Dueknipen
Trapper når du nærmer deg toppen
På 1700 tallet var byens rettersted rett under Duekniben. Når dødsdømte skulle miste hodet ble de kjørt ut hit i rakkerens åpne kjerre. Etter halshoggingen var det rakkerens oppgave å sette det avhogde hodet på stake. I 1790 årene het rakkeren, eller nattmannen, i Kristiansand Ole Nielsen.
Utsiktspunktet med vimpelen ligger 98 m.o.h.
Fantastisk flott soloppgang og minus 5 i dag

Det oppdemmede bassenget er en flott badeplass om sommeren. Vannet var tidligere trykkbassend for vannforsyningen til Kristiansands beboere. Derfor kaller mange det fremdeles for Drikkevannet.
Det ble en kjempefin start på dagen i dag. Det er mulig jeg har vært her som barn, jeg bodde ikke langt unna som lita, men jeg husker det ikke. Jeg vet nå at det vil bli besøkt igjen når sommeren kommer. Etter en sånn start på dagen gikk både vindus- og gulvvask mye lettere når jeg kom hjem.Ta turen..........gjør det!

søndag 27. november 2016

Kikkerthuset på Uranienborg

Denne uka har jeg tilbragt i Mandal, og jeg har for første gang brukt litt tid på å bli mere kjent i byen.
Tidlig en morgen tok jeg turen opp til Uranienborg, eller Torjusheia som fjellet egentlig heter. Uranienborg er et flott utsiktspunkt i byen, 62 m.o.h.
Navnet Uranienborg ble gitt til det første kikkerthuset som ble bygd her i 1862, til minne om det russiske linjeskipet Ingermanland´s forlis utenfor kysten i 1842. Kikkerten til Ingermanland skal ha stått der.
Under andre verdenskrig var det tre kanonstillinger på Uranienborg og fjellet er gjennomhullet av tunneler og bunkere.
Adkomst til Uranienborg fra Torjusheigata (trapper) eller fra inngangen til P-huset i gågata.
Uranienborg ble i seilskutetiden brukt som utkikksplass. Hit vandret koner og barn for å se etter mann og far når skutene kom inn Mannefjorden fra langfart. Bypatrioten Lars O. Rølland, som døde i 1945, fikk reist flaggstanga og det nåværende kikkerthuset.
Uranienborg med sitt hvite kikkerthus er et landemerke i Mandal. Toppen rager 62,35 m.o.h., og herfra har man den flotteste utsikt over byen. Man ser nesten hele byen fra Uranienborg.
Dagens hus på Uranienborg er 6-kantet og er utstyrt med kikkert som kan dreies slik at en kan se i alle retninger. På grunn av ødeleggelser måtte kikkerten i det gamle huset taes ned. Dagens kikkerthus er bygd i 2005 og er igjen utstyrt med kikkert.
Flagget på Uranienborg heises på nasjonale festdager som 17. mai, og av speideren hver søndag i sommertiden. Det holdes også tale for Rølland på nasjonaldagen.
Min flotte turvenn den siste uka
I dag er veldig mye av fjellet Uranienborg sprengt ut til parkeringshus drevet av Mandal parkering AS. Det er hele tre etasjer med parkering inni fjellet.
 Det har vært noen flotte dager i Mandal, norges sørligste kommune og en fantastisk flott sørlandsby. Jeg tok trappene fra Torjusheigata opp, og grusstien ned til inngangen til p-huset. En aldeles nydelig morgentur, og har du ikke vært på bytoppen så ta turen neste gang du er i Mandal.