søndag 24. mai 2015

Boeing B-17 Flying Fortress, flyvraket i Bygland

B-17 var et amerikansk bombefly. Det ble også kalt for flygende festning og ble introdusert i 1940. Det var et av de mest brukte bombeflyene de allierte hadde under 2.verdenskrig.
B-17
Den 8.september 1941 tok 4 B-17c bombefly av fra England for bombetokt mot tyske skip i Oslo. Et styrta trolig i Nordsjøen. Et vendte tilbake til England sterkt skadd. Et snudde 140 km fra Oslo. Et ble angrepet av to tyske Messerschmitt jagerfly og styrtet i Songedalslia på vestsiden av Byglandsfjorden.

Rester av flyvraket
I går tok vi turen opp til vraket. Det er en merket tur. Vi kjørte Rv 9 opp til Storestraumen i Bygland og tok av til venstre inn på Fv 304. Etter ca 8 km får du løypestarten på høyre side, er merket med skilt. På ut.no er turen merket som middels tung. De første kilometerne går du på grusvei oppover, de siste halvannen kilometerne går i skog, tildels bratt.

 
Du møter vrakdeler midt i siste stigning mot toppen
Minneplaten er satt opp på fjellet over øverste vrakdel
Mannskapet som var fra England og Canada omkom. Alle sju er gravlagt på kirkegården på Bygland.


Restene av vraket ligger i Songelia nord for Melejuvet, og det er forbudt å ta med seg vrakdeler. Knut Tveit brukte stål fra vraket til å smi munnharpa B17. Denne brukte Bjørgulv Straume til å spille inn "Luftslaget" med.

Vrakdelene ligger spredt i hele skråningen oppover
Denne turen gir ikke den fineste utsikten eller den flotteste naturopplevelsen. Men den gir deg en bit av vår historie. God tur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar