mandag 6. august 2018

Sommerens deiligste badetur gikk til Faråni i Setesdal

Det tørrlagte elveleiet til Faråni med sine finslipte svaberg og dype jettegryter over flere kilometer, må være en av de fineste badeplassene som finnes. Etter å ha reist til noen av de flotteste strendene i sommer var dette kontrasten. For en plass!! Kjør RV 9 og ta av mot Brokke Suleskar rett nord for Rysstad. Kjør opp den bratte bakken. Du kan stoppe flere plasser, men anbefaler den store p plassen som er siste sjanse for stopp før du når toppen av bakken.
Den største kulpen skal være 8 meter dyp, og her kan du både hoppe og stupe uti. Det er ikke anbefalt å gå noe lengre ned i elveleiet enn til denne.
Jeg gikk lenger opp i elveleiet i de mindre kulpene, her var det både mindre folk og tempen i kulpene var mer passende til pysete meg
Ingen grunn til å ligge oppå hverandre på svabergene her, her var det god plass, i alle fall når vi var her sensommers. Å ligge i kulpen her og se utover dalen var ret og slett eksotisk.
Faråni elveleie er ikke merket av som noen turistattraksjon, det må være lov å stille spørsmål om hvorfor. Elveleiet er et fantastisk syn og det er kun Nissedal i Norge som har noe tilsvarende. De myke blankskurte fjellene må rett og slett bare oppleves.
Her er det lov å leke seg, og du kan skli nedover fjellene enten på magen eller rompa, og lande i neste kulp. Det er merket med bading på eget ansvar. Flom kan forekomme og elveleiet har en egen varsling med lyd om dette skulle skje.
Vannet var klart og rent, kaldere i de dypere kulpene.
Dette er rett og slett et "must see" sted i vakre Setesdalen. Det er ikke mange minuttene å kjøre opp fra Rv9, parkeringa er på høyre side, gå over veien og følg stiene ned til elveleiet. God badetur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar