mandag 2. august 2021

Ørnenapen, ny rute samme fantastiske utsikt

Det har ikke blitt skrevet mye om turer i sommer, men det betyr bare at tiden er blitt brukt til å gå dem, ikke til å skrive om dem. Når jeg nå er mer inne på turbloggen ser jeg at mine to tidligere innlegg om Ørnenapen er lest mer enn 5000 ganger denne sommeren, så toppen er tydeligvis populær.

Mange har fått med seg at den lille bygda Lauvdal i Setesdalen kanskje ikke er så fornøyde med all trafikken det har medført at folk ønsker å besøke toppen, og det er skrevet om dette i mer enn et innlegg i Setesdølen og referert til på tursider. Men her er løsningen på det problemet.

Her er utsikten mange ønsker å oppleve. Det lille utspringet Ørnenapen i bygda Lauvdal i Bygland kommune.

Turen beskrevet tidligere har hatt start fra selve Lauvdal. Dette har medført biler opp til toppen av bilveien, og parkeringer som både har hindret bondens arbeid og vært til stor irritasjon, i alle fall for noen i bygda. Dette har medført at du nå møter skilt allerede rett etter å ta inn til Lauvdal om at veien er privat og parkering er forbudt. Det har for min del ført til at jeg ikke føler meg særlig velkommen i den bygda, selv om det skal sies at turen er gått to ganger også fra "den gamle" siden i sommer, uten at jeg har opplevd noe ubehag ved det. Går du den gamle veien må du også være forberedt på å komme deg over ikke bare ett, men to strømgjerder. De er ikke satt opp for turgåeres skyld, men for sauene, bare så det er sagt. Men nok om gammel vei, den er nå historie.

Jeg vet ikke hvem som har merket den nye traseen, men han eller hun har gjort en god jobb, i alle fall med tanke på å finne frem.

I stedet for å kjøre inn til Lauvdal, så fortsetter du på Rv9 mot Bygland, ca 2-3 km. Du skal et godt stykke rundt svingen så vil du få et hogstfelt på din høyre side. Et lett synlig hjemmesnekra P-skilt, og en flott avkjøring der du til og med kan kjøre rett frem og ut på veien igjen når du kommer tilbake. Fint å parkere, og du vil se den store steinen med Ørnenapen malt med store bokstaver. Selv er jeg mer tilhenger av skilt, men det kommer kanskje ved en senere anledning, akkurat nå er det vel mer viktig at folk finner startpunktet for turen.

Hele turen er merket med oransje merker som dette

Turen starter opp et hogstfelt, og det er fortsatt litt knotete i starten. Men store deler av turen har allerede en god sti som er lett å følge. Enkelte plasser må du heve blikket litt for å finne merkene og retningen, men jeg tipper det ikke er lenge til stien er såpass brukt at å finne den ikke blir noe problem.

Det beste med denne traseen er at du har utsikt store deler av turen fordi du nå går opp fra utsiden.Du går også på bart fjell deler av turen, og mindre i myr.


Jeg innrømmer min angst for orm, derfor trives jeg best på sti der jeg føler jeg har litt mer oversikt. Så jeg håper mange tar turen fra denne siden, da er stien der ila kort tid. På mine første besøk til toppen fra andre sida var det heller ikke sti, og jeg tråkket på orm like før vi nådde toppen.

Selve utspringet er like flott uansett hvor du starter fra

Vi brukte 50 min opp til utspringet, og det må være lov å kalle turen for krevende. Det går oppover hele veien, det er ingen hviletrekk denne veien.Men det er en flott plass å ta seg en god hvil på når du er oppe :) Og det er jo lov å ta seg en hvil på vei opp, mange fine barfjell med utsikt. Det finnes ikke på den gamle veien opp :)

Det ble litt blåbærspising på vei ned. Store, gode, søte blåbær
 
Turen denne veien, opp og ned, ble totalt 5,1 km, og vi brukte 1 time og 25 min i gangtid. Håper du får lyst til å prøve turen fra denne sida, jo flere som gjør det dess fortere blir stien bedre. Og her er ingen forbudsskilt eller strømgjerder å forsere :) God tur.
Har du lyst til å se på de tidligere innleggene om turen er de her og her 

6 kommentarer:

 1. Fantastisk flott skrevet. Vi har prøvd flere ganger å sette opp skilt men blir desverre revet ned hver gang. Så derfor ble det prøvd stein. Håper folk får ein flott tur egen fra den ene eller andre siden god tur

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Lande.no. We are from Denmark and wish to give my father a last great experience with us, our children and our mother💛 He has stage 4 lung cancer (work related), and are not able to go on steap hikingtrips. But it is a big dream for him to see views like the one from Ørnenapen. Does your road go up to Ørnenapen? Hope to hear from you🙏🏻

   Slett
 2. Så skilt noen dager før jeg gikk, så ble litt forvirret da jeg ikke fant det igjen. Er det grunneiger som ikke liker denne traseen heller??

  SvarSlett
  Svar
  1. Hallo det eg som er grunneier å eg ønsker at dere skal gå og parkere på den nye vegen. Der er det bi som eier parkeringen å hogstflate . Vi vet kem som tar ned skiltet. Skulle tro man var 5 år 😉

   Slett
 3. Må ha gått "feil", fikk bare 4,3 km
  Hans Petter

  SvarSlett