søndag 24. mai 2015

Ørnenapen - A room with a view

I går gikk turen til vakre Setesdalen, nærmere bestemt Bygland kommune og bygda Lauvdal. Her finnes en topp jeg i lengre tid har hatt lyst å opp på, men uten helt å vite hvor den ligger, og uten å ane hvordan jeg skulle nå den.
Ørnenapen 574 moh
Nord for Lauvdal går fjellet bratt opp mot Tveitenapen som ligger 610 moh. Vi kom via Tveitenapen til Ørnenapen. Ørnenapen ligger vest for Tveitenapen. Det finnes ingen sti eller merket løype her, Det er heller ikke lett å se den fra bunnen om du ikke vet hvor du skal se. Vi valgte å gå inn fra nord, trekke mot kanten, og så lete oss frem.
Vakrere utsikt kan du ikke få
I liene under Ørnenapen var det tidligere flere rader oppover med god beitemark for dyrene. Nokså langt oppe stakk fjellet så langt ut at det lagde en heller stor nok til at 12 kyr kunne finne ly under den. I bededagshelga 16. til 18. mai i 1794 (eller 1792, noe usikkert) raste hele helleren nedover mot fjorden.
Jordene på Lauvdal var fulle av de nydeligste lam i går
Det store raset la etter seg så mye stein at den gode beitemarka ble ødelagt. På gården under raset har man brukt mye krefter og tid på å fjerne stein i årene etterpå. De største har blitt sprengt bort med krutt og dynamitt. Ødeleggende ras og store steiner kunne også komme til nytte. Like ved gården under ligger Smedsteinen. Denne var så stor og lå slik til at med litt oppmuring så hadde en smed  smia sin innunder denne.
Her ble utsikten og sola satt stor pris på i går
Geologer har i nyere tid utført undersøkelser, og mener det ikke lenger er noen rasfare.
Fin plass å nyte nista om en ikke er redd for høyder
Riksvei 9 går like under
Beste turvennen i verden, alltid like tålmodig, og denne gangen også veldig modig!
Helt nede ved fjorden lå en annen stor stein. Denne var så stor at den lagde en god båtstø og fikk navnet Pramsteinen.
Årets beste topptur, skal litt til å slå denne utsikten.
Ørnenapen ligger midt i bildet, det lyse feltet med "hull"i
Takk for veihjelp til Linn og Ingunn, hadde nok strevd endel mer med å finne frem uten deres tips. Anbefaler turen på det sterkeste om du har lyst til å se det vakre landet våres fra "ørneperspektiv". Gå den gjerne sammen med noen, da blir opplevelsen større når du sier WOW.
Byglandsfjorden har så mange perler oppigjennom, dette er bare en av dem. God tur!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar