søndag 12. juni 2016

Verdens lengste tretrapp - Flørli 4444

For en tur vi hadde i går! På impuls etter å ha sjekket yr tidligere i uka og sett at været skulle bli overskyet med fare for regn her, så falt valget på Lysefjorden denne helga. Der skulle nemlig sola skinne fra morgen til kveld. De som leser bloggen min vil nå skjønne at dette ikke holdt stikk. Vi fikk regn på selve gåturen. Men hva gjør vel det med en natur som dette?? Og sola var der tross alt innimellom. Vi dro fra Kristiansand lørdag morgen, kjørte via Evje, videre Brokke-Suleskar og så ned til Lysebotn der vi parkerte bilen og tok ferje videre. Kjøreturen tar 4 timer, og er så flott at jeg nesten griner, bare se her;
Byglandsfjorden ved Frøysnes, tidlig lørdag morgen
Vi tar veien opp til Brokke
Nesten alene på veien enda, men møter flere store bilen fulle av sauer som slippes
Fortsatt høye brøytekanter enkelte steder, datoen er 11.juni
Vi har kommet til Øygardstølen, kjent som Ørneredet, i Forsand kommune, og starter turen ned de 27 hårnålsvingene mot Lysebotn. En opplevelse i seg selv. Like flott hver gang selv om jeg har tatt denne turen flere ganger. I bunnen traff vi en stor gjeng på rulleski........som skulle opp!
Den fantastiske veien ned sett fra andre siden.
Rasteplass på vei ned, Ørneredet på kanten øverst.
Til å få tårer i øynene av, vi er nå i Lysebotn
Gården i bunnen av fjorden. Det er ikke lenger mange fastboende her etter at kraftverkene ble automatisert. Det er ingen vei ned på vinteren, og dermed kun tilgjengelig med båt. Lysebotn ser heller ikke sola i fire av årets mnd. Idyllisk på fine dager.
Vi valgte å la bilen stå her, og tok ferja videre til Flørli. Skal du til Flørli må billetten bestilles på forhånd, ferja stopper kun om det er folk som skal dit eller hentes, ellers går den forbi. For billettene betalte vi 810,- kr tur/retur for 2 voksne.
Det begynte å regne da vi gikk ombord i ferja, men kun en forsmak på hva som skulle komme senere. I vannet kunne du se regnbuen. Visste du at den regnbuen du ser er det bare deg som ser? Lysefjorden er forresten 42 km lang og 422 meter på det dypeste.
Flott skue utover fjorden
Stupbratte fjellsider og fossefall
Skiftende vær. Den grønne sletta du ser ned mot fjorden her er sletta som basehopperne lander på når de hopper fra Kjerag platået. Her lander de forholdsvis mykt etter et fall på 1000 meter.
Kjerag med den kjente bolten. Her er det 1000 meter rett ned, så tilogmed Preikestolen blir liten i forhold. Turen vår til Kjerag kan du se her:  her
Da slippes vi av på Førli, og vi har såvidt sett hva som venter oss........ Nå regner det for alvor, ferja er forsinket med 20 minutter, og vi avtaler henting om 3,5 timer med ferja. Det er kun en enslig tysk gutt som går av sammen med oss, han skal samme vei, men ikke ned igjen, han skal videre innover fjellet.
Dette er hva vi så fra fjorden. Det som antas å være verdens lengste tretrapp, 4444 trinn til toppen.. På det bratteste er det 45 graders stigning. Trappeturen opp er 1,6 km, er betegnet som krevende og beregnet tid opp og ned via Rallarstien er 3,5 timer.
Flørli er bilfri, og du kan kun komme hit med båt. Flørli er ei bygd langs sørsiden av Lysefjorden, med 13 bolighus. Tidligere var de som bodde her kraftverksarbeidere på Flørli kraftverk. I dag er Flørli et turiststed som følge av det nye kraftverket som kom i 1999. 
Pulsen har steget og pusten er definitivt tyngre
Vi ligger helt på tidsskjema, litt foran, målet er 120 min til toppen
Det regner godt, og myggen er hissig, varmt og klamt
Nesten halvveis, og tyskeren blir forlatt
Ingenting å si på utsikten
Det ble opphold og nå ryker jakka, det ble frittfrem for myggen......

Ut på tur og aldri sur sammen med denne karen
Kun 2000 igjen.....
Det var skikkelig bratt enkelte steder
Da var vi skrevet inn i boka, denne hytta ligger ca halvveis opp i trappa
Tungt, men fortsatt ingen sure bein.....
Han lå et stykke foran meg.........hele tiden. God motivator!
Og der kom siste telleskiltet, nesten litt skuffende at det manglet på toppen..
Om noen er i tvil om hvem myggen og knotten liker best, sjekk den panna!!

Det flater ut de siste par hundre meterne 
Og da var vi oppe, helt etter skjema med små puste og skiftepauser. Vi brukte 1 time og 20 min opp. Bare sånn for å ha sagt det, rekorden er på ca 20 min opp......
Det er flere turvalg ned igjen, vi valgte å ta Rallarstien. Godt merket, beregnet tid 2 timer. Bratt og fjell i begynnelsen, etterhvert mer vegetasjon, men det går hele tiden nedover. Litt usikker på hvor lang tid vi ville bruke (måtte rekke ferja!) satte vi farten opp litt, og brukte da 1 time og 20 min ned igjen også. Du finner turen på ut her
Det er snaufjell på toppen, var litt glatt etter regnet
På vei ned igjen kom regnet tilbake. Men med ly på kafeen og tørt skift i sekken, kunne det bare regne.
Da var den gått! 4444 trinn.
Vi er tilbake i solskinn i Lysebotn, og klare for hårnålssvingene opp igjen. Det har vært en nydelig dag i fantastisk norsk natur. Jeg anbefaler deg å ta den :) God tur :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar