søndag 13. september 2015

Brufjell og viaferattaen til Brufjellhålene

Jeg vet jeg har skrevet før at dette må være en av de beste turene, men nå skriver jeg det igjen! I går tok vi veien til Ånasira og Roligheten, ytterst i Flekkefjords og Vest-Agders sørvestlige hjørne mot Rogaland. Vi kjørte fra Kristiansand til Flekkefjord og fulgte FV44 mot Sira, og tok av mot Roligheten. Roligheten er opprinnelig et gammelt fiskevær, og her er det ikke plass til mer enn en bil av gangen, og du kjører helt inntil husveggene på svingete vei, en opplevelse i seg selv.
Vi hadde et fantastisk vær i går. Vi fikk parkere i hagen til en koselig huseier, og startet turen herfra.
Turen opp til toppen av Brufjell og tilbake har en lengde av 5,1 km, er beregnet som middels krevende og med en tid på ca 2 timer. Tar du viaferatta turen ned til Brufjellhålene kan du legge til en time til. Turen til toppen og rundt passer alle, viaferattaen ned til hålene passer noen......
Det luktet sau, men vi så ingen, men de fleste hagene var innegjærdet og blomstene mot veien kunstige i mange hus grunnet sauene 
Det finnes flere løypevalg, de starter alle fra snuplassen innerst i veien. Godt merket på hele turen vår i går.
Det blåste godt på toppen, så her måtte du holde på det du evt hadde med deg. Utsikten var flott, og det er bare å nyte, fjell, hav og lys. Du er nå 184 m.o.h.
Vi brukte ca 45 minutter til toppen, i et rolig tempo, det er bratt. Passet helt greit med joggesko i går, det var stort sett tørt, men også plasser med myr. Tenker fjellsko om det er mer fuktig enn det var i går. Hadde det vært vindstille i går hadde dette vært plassen og nyte niste, men det var det absolutt ikke, hadde problemer med å holde kamera og tlf i ro for å ta bilder.
Vi valgte i går å ta turen ned til Brufjellhålene. De ligger ca 20 meter over vannet, veien ned er bratt, det siste stykket er det montert stålbøyler i fjellet, såkalt viaferatta. Det var jo egentlig dette som var målet med turen, men da jeg kom til viaferattaen ble jeg veldig usikker. Jeg satt en stund i skråninga og kikket, før motet kom sammen med fire andre turgåere. Jeg tror det jeg er mest redd for er at noe skal skje når vi bare er to. 
Min beste turvenn klatret først nedover, så kom jeg etter. 
Jeg ble helt gira, det var DØDSGØY! Her ble det brukt noen muskler som ikke brukes daglig. Så i dag er jeg rimelig lemster, men det var verdt det :)
Når du kommer ned viaferattaen er det ingen merking på fjellene, så her kan du faktisk gå feil og klatre lenger ned. Du skal holde deg til venstre. 
Grottene under Brufjell ble dannet i Tapesperioden. Tapesperioden kom etter istiden for ca 11700 år siden. Tapes varte i ca 3-4000 år. Siden har kysten og landet hevet seg med ca 20 meter og stiger fortsatt. Brufjellhålene er noe av det mest synlige bevis på klimaendring, istid, landheving og havstigning vi har. Havet og hålene har vært adskilt i mange år, men i dag stiger havet raskere enn landet og er nok tilbake for å fortsette sin grottevirksomhet en vakker dag.Den siste grotten er dypere enn de andre, og bildene er tatt innenfra grotten 

Her er det ikke anbefalt å ta turen om bølgene er høye. I går var det perfekt, og nesten vindstille.
Jeg sa tidligere at motet til å gå ned viaferattaen kom sammen med fire andre turgåere. De var på min alder, to damer og to menn. De damene var sprø! Her ble det mye latter. Det var tydelig at de ikke var par, men turvenner, og helt min type turvenner. Kjempemoro å treffe andre på den måten. Disse damene hadde med seg, av alle ting, kjoler i sekken. Så nå var det ikke snakk om jeg ville, men jeg måtte. For en ide! Den skal jeg videreføre :) Bildene ble jo bare kjempegøyale :)


Turen opp igjen var ingen problem klatremessig, det er nedover som er mitt problem.Vi valgte å gå en annen vei tilbake for å få med oss hele fjellet.Vind på toppene og deilig varme nedi dumpene. Og utsikten og lyset......bare ubeskrivelig vakkert. Vi bor og lever i et fantastisk land!
Her ser du det automatiserte fyret Oddan
Her nede er rullesteinstranda Sandviga. Tror dette må være Norges svar på "Smuglers bay" på Zakynthos
Da var turen over. Og lurer du på om du skal ta den, slutt med det og kom deg avgårde. Klarer du ikke høyden og klatringa, så er turen allikevel flott. God tur!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar