lørdag 22. juni 2019

Kvåsfossen og sagnet om trollet

Denne uka må vi ha vært på årets flotteste møtedestinasjon. Og det var såvell verdt en heller lang kjøretur. Har du ikke besøkt Kvåsfossen og Sørnorsk laksesenter enda, så ta turen. Ta med store og små familiemedlemmer, her var det flott for alle! Kvåsfossen ligger i Kvås i Lyngdal kommune.
Med sine trange løp, fosser og stryk, renner elva Lygna fra Lygnevannet i Hægebostad gjennom Lyngdalen og ender ut i Kvavikfjorden i Lyngdal. Kvåsfossen er en av sørlandets største fosser, og det er også mange jettegryter her som synes når fossen er liten.
Laksesenteret ved Kvåsfossen med laksetrapp slik det står i dag ble ferdigstilt i 2014. Laksetrappa ligger i tunell inni fjellet, som ligger i en bue rundt selve fossen. Laksetrappa er 220 meter lang, har 46 kulper med en total stigning på ca 20 meter, Stigningen varierer fra ca 35-50 cm pr kulp.
Utsikten innenifra hovedrommet og ut er bare fantastisk. Her får du virkelig naturen rett inn, og FOR EN NATUR.
Senteret leier ut lokalene og har også kjøkken, Vi fikk servert en deilig fiskeburger da vi var der. Det er stoler til mer enn 100 personer, men rommet kan deles så mindre selskap går like greit.
Etter en flott info om senteret, og ikke minst om laksen, tok vi turen ned trappa til selve laksetrappa. Tempen sank adskillig her, men opplevelsen får deg raskt til å glemme det. Ganske spektakulært er det å se laksen gjennom en glassvegg inni tunellen. 
Du kan også se inn i selve juvet og fossen som raser forbi. Snur du deg her ser du laksetrappa i sin helhet oppover, og er du heldig kan du se laksen hoppe.
Det er også en "planke" over fossen fra selve bygget. Her kan du gå til endes og kikke rett ned i fossen. Endeveggen er av glass og jeg følte det ikke var noe der, skrekkblandet fryd å "gå planken".
Mye vann og MYE lyd
Har du lyst til å komme enda nærmere så tar du veien opp bakken og går over broa.
Stryket og fossen har et fall på 36 meter.
Den enorme Kvåssteinen som danner fundamentet for broa er et skue i seg selv. Med første øyekast ser det ut som om den kan velte når som helst. Men her har den ligget støtt i tusener av år. Sagnet forteller at det var trollet som la steinen der, Dette var for å stenge for laksen. Etter at trollet hadde prøvd seg først flere kilometer nedenfor, på Vegge, så klarte trollet å få på plass steinen i Kvåsfossen.
Turstier som er godt merket finnes det mange av her. Toppturer til Morsfjell og Ørnefjell lover spektakulær utsikt. Jeg har ikke prøvd enda, det får bli neste gang.
Man må jo anta at trollet var svært glad i laks. Og siden det nå er bygd laksetrapp så laksen kan komme forbi må en vel forvente at en snart hører noe fra trollet. Jeg håper ikke det skjer før mitt neste besøk her. Tenker det må bli når en kan forvente å se laksen hoppe, i august en gang.
Du finner nettstedet for mye mer info her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar