lørdag 27. februar 2016

Vondestien fra Snekkestø til Udalen

I dag gikk turen nok en gang til Lista.
Vi kjørte til Vanse, videre fylkesvei 463 til Ore, deretter mot Kvinesdal/Gjervollstad. I krysset etter Ore skole kjører du rett frem, ta grusveien rett frem mot Heskestad, forbi Jølle, Etterhvert kommer du til krysset der du svinger ned mot Snekkestø.
Veien er veldig smal, ingen mulighet til å passere og med en helling på 12 %. Jeg er glad vi tok turen i dag, en lørdag i februar, og ikke en smeigedag i juli.
Rullesteinstranda på Snekkestø, her begynte turen
Dette er vel ikke turen du så lett finner selv, og gps`en ville slett ikke hjelpe meg frem. Men med vei beskrivelsen over bør du klare å finne stedet.
Idyll...
Sjekk den utsikten!


Det er fortsatt kaldt i lufta, og perlesnorene er bare nydelige
Vondestien er den gamle gangveien til Uddal gård på Vest-Lista. Stien går bratt og ulendt i fjellsida, og er sikret med rekkverk.
I Uddal bodde omkring 1800 gardbrukeren Nils Nilsen, som ble hedret med sølvbegeret til en verdi av 30rd av det kongelige danske landhusholdningsselskapet. I selskapets protokoller er det fortalt at Nils ikke hadde vei til nabogardene, men måtte gå over høye fjell. Så bygde han med egne hender og store omkostninger en vei i bratte fjellet langs sjøen. Han brukte åtte år og 194 skudd ("miner") før veien var ferdig i 1805.Turen begynner først over ei rullesteinsstrand, deretter på svaberg før du begynner på selve vondestien. Herfra er det åpenbart hvor stien går og det er rekkverk store deler av turen. Vel over og trygt plassert på flatere mark befinner du deg i Udal, som nå brukes som beiteområde og fritidsbruk. Da vi gikk i dag møtte vi det vi trodde var krattbrann, men som viste seg å være avsviing da vi ringte 110. Det brant da i et stort område nedover fjellet.
Her begynner selve vondestien og rekkverket
Det ble for bratt for minsten, så nå havnet han i sekken
Ingen skal si at ikke vi matcher.......og trives like godt :)
Du er hermed advartNesten over og vi møter krattbrann
Over på flatere mark, grønt og fint
Dersom du følger stien et stykke mot hytta, før du snur og går utover igjen mot Dufjell, vil du finne inngangen til Udalskjyrkja sørøst for toppen. Dette er ei hule i fjellet. Går du hele veien igjennom vil du finne en flott plass å raste om været er som i dag. Herfra ser du rett på Lista fyr, og du ser hele vondestien på andre side av sundet.
På vei ned i UdalskjyrkjaTid for å nyte vær, natur og niste
Pizzaen smakte helt ok
Returen gikk for oss samme veien tilbake.
Det har vært to dødsfall langs Vondestien, et i 1993 da en ung kvinne i et følge på fire, ble tatt av en brottsjø, og et i 1877 da en tjenestejente glei og falt i sjøen. Turen er anbefalt når det er barmark, og når sjøen er rolig.

Vi byttet sekk på returen :)
Bratt, men greit å gå

Vi er tilbake på stranda
Turen fra parkeringsplassen er 3 km, toppunktet er på 47 meter med en maks helning på 28 %, totalt stigning er på 122 meter. Beregn 45 minutter i rolig tempo. Vi brukte tre timer, med mye nytelse av naturen rundt oss. Vi bor i et helt fantastisk land!!

God tur :)
  
1 kommentar: