søndag 10. april 2016

Grottevandring i Scott Turner breen Svalbard

Vi var veldig klare på at tur til Svalbard betyr en aktiv ferie. Vi har hatt et fantastisk opphold med aktivitet fra morgen til kveld hver dag. Vi har opplevd sol og blå himmel, kaldt men nesten vindstille, men også kald vind og snøvær, egentlig akkurat slik vi ønsket oss.
Vi bodde på Svalbard hotell, midt i sentrum, og vi har vært storfornøyde. Nydelig frokost, deilige senger og smakfullt interiør, et personale som ga all service vi kunne ønske, og en fredelig atmosfære.
Innflyginga var et syn, og jeg begynner nesten å grine så vakkert er det

Fargene er som et maleri
Utsikten fra senga var heller ikke noe å klage på
Til og med isfjell i senga :)
Hotellene på Svalbard er skofri sone, det skulle vi hatt mer av mange steder

Dagen vi dro til Scott Turner breen og isgrottebesøk, ble vi hentet på morgenen av Green dog. Turen er kun tilgjengelig med hundeslede mesteparten av året. I isgrotten er hodelykten eneste lyskilde, og den stillestående luften i grotten gir isen perfekt mulighet til å danne perfekte former og farger.
Klar til å begynne nedstigningen til grotta, litt trangt i toppen
Når du går inn i grotten går du ikke inn i noen sprekk, men i en tunnel som er formet av smeltevann om sommeren
Breen er mer enn 30 meter tykk, og isen er mer enn 1000 år gammel i bunnen

Grotta har en konstant temperatur på to minusgrader, og isen er helt tørr
Isen er formet av snø som pga høyden ikke smelter om sommeren. Snøen blir komprimert av nye lag snø vinteren etter. Slik det er nå er smeltingen større enn snøfallet, så breene minsker år for år.








Alle istappene hadde ulik tone, så her kunne du faktisk spille om du var musikalsk nok
Isen i grotta har flere lag. Det hvite laget inneholder luftbobler som kommer når snøen er under press. Luftboblene blir brukt av forskere til å gi oss kunnskap om atmosfæren i tidligere tid. Det er den komprimerte lufta som gir knekkelyder i isen når du putter den i vann. 
Det gjennomsiktige laget blir dannet av smeltevann fra snøen om sommeren, som så fryser til is igjen når det blir kaldt. Eller det kan være smeltevann som renner ned i sprekker og så fryser når det når isen. Den gjennomsiktige isen er mest fryktet av sjøfolk fordi den flyter lavere i sjøen siden den ikke inneholder luftbobler, og den er mindre synlig når den er gjennomsiktig, den blir kalt "black ice".





Noen plasser er isen helt stripete av lag med sediment. Disse lagene var en gang den horisontale overflaten på breen. Men på 30-tallet bevegde breen seg så mye at flere av disse lagene nå er nesten horisontale.
Da var vi oppe igjen, innrømmer at jeg ikke helt likte den trange delen.
Det var så mye mer jeg skulle prøvd på Svalbard, men jeg er fornøyd. 250 km på snøscooter, hundeslede med 400 meters høydeklatring, isgrottebesøk og mange fine kvelder på Svalbar med deilig mat og drikke. Mye kunnskap fra dyktige guider som kanskje likte like godt å fortelle som jeg likte å høre på. Takk for turen, beste julegave ever!! At jeg allerede nå gleder meg til neste jul er vel ikke nødvendig å si engang :)
Jeg fant julenissens postkasse :)
Adjø Svalbard

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar