søndag 27. november 2016

Kikkerthuset på Uranienborg

Denne uka har jeg tilbragt i Mandal, og jeg har for første gang brukt litt tid på å bli mere kjent i byen.
Tidlig en morgen tok jeg turen opp til Uranienborg, eller Torjusheia som fjellet egentlig heter. Uranienborg er et flott utsiktspunkt i byen, 62 m.o.h.
Navnet Uranienborg ble gitt til det første kikkerthuset som ble bygd her i 1862, til minne om det russiske linjeskipet Ingermanland´s forlis utenfor kysten i 1842. Kikkerten til Ingermanland skal ha stått der.
Under andre verdenskrig var det tre kanonstillinger på Uranienborg og fjellet er gjennomhullet av tunneler og bunkere.
Adkomst til Uranienborg fra Torjusheigata (trapper) eller fra inngangen til P-huset i gågata.
Uranienborg ble i seilskutetiden brukt som utkikksplass. Hit vandret koner og barn for å se etter mann og far når skutene kom inn Mannefjorden fra langfart. Bypatrioten Lars O. Rølland, som døde i 1945, fikk reist flaggstanga og det nåværende kikkerthuset.
Uranienborg med sitt hvite kikkerthus er et landemerke i Mandal. Toppen rager 62,35 m.o.h., og herfra har man den flotteste utsikt over byen. Man ser nesten hele byen fra Uranienborg.
Dagens hus på Uranienborg er 6-kantet og er utstyrt med kikkert som kan dreies slik at en kan se i alle retninger. På grunn av ødeleggelser måtte kikkerten i det gamle huset taes ned. Dagens kikkerthus er bygd i 2005 og er igjen utstyrt med kikkert.
Flagget på Uranienborg heises på nasjonale festdager som 17. mai, og av speideren hver søndag i sommertiden. Det holdes også tale for Rølland på nasjonaldagen.
Min flotte turvenn den siste uka
I dag er veldig mye av fjellet Uranienborg sprengt ut til parkeringshus drevet av Mandal parkering AS. Det er hele tre etasjer med parkering inni fjellet.
 Det har vært noen flotte dager i Mandal, norges sørligste kommune og en fantastisk flott sørlandsby. Jeg tok trappene fra Torjusheigata opp, og grusstien ned til inngangen til p-huset. En aldeles nydelig morgentur, og har du ikke vært på bytoppen så ta turen neste gang du er i Mandal.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar