søndag 15. januar 2017

Lille Fånefjell, den gamle veien opp Kattedalen

Også i år er Lille Fånefjell en av toppturene til Otra Il's 10 toppers. Aldri før har vi startet toppturene til Otra så tidlig på året. Men i dag var været så fint at tur måtte det bli. Det har ikke fallt så mye snø enda, og spor i snøen viste at i alle fall en hadde gått turen i finværet i går.
Minus 11 grader, strålende sol.
Fånefjellet og Fånekleiva mellom Longerak og Lauvdal i Bygland er et nasjonalt merka veiminne som kalles Fånefjell veimiljø
Fånefjellet går stupbratt ned i Byglandsfjorden uten mulighet for vei langs stranda i gammel tid. Man måtte gå opp kleiva og over fjellet på sti, ridevei og etterhvert på utbedret vei for hest og vogn.
En merka sti på toppen går ut til en rasteplass på kanten av fjellet. Her er det storslått utsikt over
Byglandsfjorden.
Etter ca 1,5 km flater veien ut og her tar stien av mot venstre og ut mot utsiktspunktet. Engelske ingeniørsoldater som hadde treningsleir på Gautestad på Evje, bygde og sikret en flott rasteplass på kanten av stupet. Her er det storslått utsikt sørover Byglandsfjorden og riksveien der nede.
Blå himmel, blå fjord og hvit snø. Kan ikke bli finere
Vi klipper inn første 10 toppers 2017
Rart å tenke på at i bilens barndom før 1923, kjørte bilene opp og ned her. Oppe i dalsia forteller et vakkert veimerke i støpejern fra 1855 at det er 8 MIIL fra Christiansan
Snøen hang lett som dun på greinene i bakken
Toppen sett fra riksveien og parkeringsplassen ved Fånefjelltunnelen
Nå har jeg gått turen på vinter-, sommer-, vår og høstføre. Like fin uansett. Vi brukte en halvtime opp i dag, kanskje noe mindre på sommerføre. Du finner denne plassen på østsiden av rv.9 mellom Longerak og Lauvdal. Her er det anlagt parkeringsplass ved søndre tunnelåpning. Her finner man den informative oppslagstavla og starten på turen.
Vi er igang med 10 toppers 2017 :) God tur :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar