tirsdag 3. januar 2017

Måneskinnstur til "Bokken"

I ettermiddag gikk turen til Bukksteinen i Songdalen kommune.
Vi spiste ikke niste her, og det var heller ikke noen vits i å legge igjen noe smør til sola for å feire lyset, det ble nemlig veldig mørkt. Flere plasser i landet var det fra gammelt av vanlig å legge igjen smør på fjellet for å takke sola for lys og varme, og Bukksteinen har vært en slik plass.
Bokksteiene ligger 206 m.o.h. og turen vi gikk var totalt 2,2 km beregnet til en times gange og med gradering middels. I mørke og uten å ha gått her tidligere var ikke stien like lett å finne.
Ikke noe å si på utsikten! Hele kyststripa fra Randesund i øst til øyene nær Mandal i vest, bl.a. kysten utenfor Randesund, Oksøy og innseilingen til Kristiansand, Ny-Hellesund, Songvår, Uvår og Okse utenfor Søgne, og øyer ved Tåneset mot Mandal.
Kjør ned Farvannsveien på nordsida av E39 i bakken ned mot Farvannet. Etter ca. 250m er det på høyre side skilt og bom som hører til den gamle Vestlandske hovedvei fra 1791. Utenfor bommen er det plass til noen biler.
Bukksteinen er det bratte fjellet rett nord for innkjøringen til Mjåvann industriområde. Alle ser denne markante knollen når en passerer kommuneskiltet Songdalen ved E39 på vei vestover fra Kristiansand.
Bukksteinen ble brukt som seilingsmerke av loser og fiskere. Ja, til og med vikingene kjente til dette sjømerket og kalte det for ”Bokken”. Navnet kommer nok av den bukkelignende formen fjellet har når det sees fra sjøen.
Mot sør er det veier på kryss og tvers og haller i alle størrelser. Det er overraskende å se hvor stort Mjåvann industriområde er blitt
Etter å ha fulgt Vestlandske hovedvei oppover ca. 400m finner du blå merker på trær på høyre side av veien. Merkene leder deg inn på en god vei oppover mot toppen. Halvveis oppe stopper veien og blåmerkingen fører deg til en sti som også er merket med gult. Du følger blåmerkingen sydover, tar til høyre, ned i kanten av ei myr og så igjen oppover til toppen.
Fin tur, må nok tilbake i dagslys en annen gang. God tur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar