onsdag 26. april 2017

Den som kommer aller sist skal i den sorte gryte

De aller fleste av oss har opplevd å få en sang på hjernen. Det kan være utrolig irriterende!! Sånn har det vært siden jeg så et bilde av Jettegrytene på Sild Åsmundhavn i Risør kommune. Hvorfor det ble Bro bro brille har vel med ordet gryte å gjøre, noen annen forklaring finner jeg ikke. Sangen er jo ikke akkurat en sang som stadig dukker opp i media eller synges her hjemme, så forklaringen er nok bilde av Jettegryten.
Så på søndag ettermiddag kjørte jeg til Åsmundhavn, og fulgte den merkede løypen ut til havet og Jettegrytene.
Jettegrytene på Sild er Nord Europas største jettegryter i fjell, med 6 meter i diameter og 5-6 meter dybde. Jettegrytene ligger helt ute ved sjøkanten og er populære badebasseng om sommeren.
Turen til jettegrytene er flott som utflukt og tur hele året. Turen fra Risør med bil til parkeringsplassen tar ca. 25 minutter. Fra Kristiansand tok turen til p-plassen 90 minutter. Derfra fottur gjennom kupert terreng ut til Sildodden ca. 25 minutter. 
Følg skilting og små varder ut til jettegrytene.
Et fantastisk syn når du kommer ut av skogen. De fleste som har passert Sildodden, eller Sild på folkemunne, forbinder den med varden som står på Store Sildeskjær. Jettegrytene ligger på fastlandet.
Jettegrytene på Sild er omtalt som naturens eget badekar. I den største av de mange små og store jettegrytene – fem-seks meter dyp og med en diameter på seks meter – er det flott å bade. Her blir vannet byttet ut ved stor sjø, men ikke mer enn at sola varmer opp vannet til god badetemperatur. Ikke sjelden kan man også oppleve at det er levende fisk i jettegryta som er blitt skylt opp i den på uværsdager
Den er blant Nord-Europas største. Jettegrytene i området ble dannet under istiden, for ca. 10 000 år siden. Stein som lå klemt mellom isen og fjellet ble da satt i bevegelse av breelvene, og over tid ble fjellet erodert bort, slik at en rund fordypning lå igjen.
Jettegrytene her finnes i alle størrelser, og både dybde og diameter varierer fra noen centimeter til flere meter.
Sildodden består av svaberg som er perfekt for soltilbedre som vil trekke helt ut sjøkanten. Fjellet her ble slipt glatt under isens bevegelse over land ved siste istid. Resultatet er et vennlig landskap, og det er lett å gå over heia, men den siste biten ned til jettegrytene er litt brattere. Skjønt ikke verre at plassen er tilgjengelig for de fleste.
Den gang folk måtte ty til annet enn vitenskapelige forklaringer, var det trollene – eller jettene – som fikk æren for de store, sylindriske fordypningene i fjellet.
Det er flere små varder på fjellene på vei ut til Jettegrytene, noen med bedre utsikt enn andre.
Da har jeg tatt turen ut til Jettegrytene, så nå håper jeg sangen slipper taket. Og den som kommer aller sist skal i den sorte gryte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar