fredag 15. september 2017

Lille Kjerag på veien rundt Donevannet

I går fikk jeg meg en tur til Kjerag.........eller lille Kjerag da. Jeg har jo denne høsten fått med meg de lokale variantene av Prekestolen og Trolltunga, og jammen har vi ikke en variant av Kjeragbolten også, dog i miniatyr, eller miniaminiatyr om man skal være ærlig, og det skal man jo.
Jeg tok turen Donevannet rundt i Søgne. Vi parkerte på p-plassen ved Romsvika, fulgte veien et stykke til Bjørkevika og fulgte så blåmerket løype. Navnet Donevann kan komme av at når isen slår sprekker, blir lyden forsterket mellom fjellene så det ”doner” ekstra kraftig.


Ikke like høyt eller bratt, men du ser likheten. Denne er ikke lett å se om du går turen motsatt vei, da får du den nemlig i ryggen.
Synes naturen er så flott nå, selv om blomstene er visne og tørre. Vi er heldige som har årstider.
Godt skiltet og mye historie på turen om du ønsker

Langs stien finner du også Paulines heller. Pauline måtte ta bolig under helleren da huset på Myran ble revet. Helleren ble tettet med stein og mose for å gjøre husværet lunere og Pauline bodde der i den lyse årstiden i perioden fra 1870 til 1880.

Pauline livberget seg ved å gå rundt i bygda og koke og bake lefser for folk. Stedet er skiltet.
Grønnt er bare skjønt. Mye regn har gjort skogen utrolig grønn......og våt.

Fra Roligheda kan du følge merket sti mot Svensheia som er et flott utsiktspunkt. På veien vil du passere den markante Skomagerknibben. Det er nærmest et sete med loddrett fjell under.

Avstikkeren fra stien og ut til Skomagerknibben er skiltet. Vær forsiktig!

Tradisjonen forteller at det en gang var en skomaker som hadde begått en forbrytelse som hadde medført dødsdom. Hvis skomakeren kunne sitte på Skomagerkniben og sy et par sko, skulle han bli benådet. En stund så det ut som han skulle greie det, men da han skulle sy det siste stinget, mistet han sylen. Skomakeren bøyde seg fram for å få fatt på den og falt i det samme utfor fjellet og slo seg i hjel.
På toppen av Svensheia er det fantastisk flott utsikt. Her ligger også Avinor sitt anlegg som er et sentralt trafikknutepunkt for interkontinentale fly som passerer Norge i stor høyde
Flott byggverk i sola på toppen. Herfra kan du ta grusveien ned, eller stien du kom opp.
Nydelig solnedgang over Donevannet da vi kom ned på veien. Siste stykket tilbake til bilen går langs Langenesveien, innrømmer at det ikke føltes særlig trygt.

I Donevannet er det flere fine badeplasser, og midt i vannet ligger Søgnes største innlandsøy, Donevannsholmen. Vår tur med parkering i Romsvika ble 6 km, vi brukte i underkant av to timer, men det er med turen ut til Skomakernibben, og i rolig tempo ellers. En flott tur. For et "nærområde" vi har!

1 kommentar:

  1. Hej Marit,
    jeg er af og til indenom din blog for at finde nye turer at gå i Kristiansand, og i dag bestemte vi os for at gå Donevannet rundt og ta en till på Lille Bolten. Men vi fandt den ikke. Parkerede i Romsvika og gik til Bjørkevika og fandt den blåmærkede sti. Fulgte den rundt men fandt ikke skiltet til Bolten, gik vi forkert vej rundt? Ellers en flot tur.
    mvh Dorte Kvist, Kristiansand

    SvarSlett