søndag 30. mars 2025

Til topps i Lyngdal kommune, Ørnemyrfjellet 578 moh

Da var jeg kommet til Lyngdals kommunetopp i jakten på alle kommunetoppene i Agder. Og denne toppen ble en WOW tur. Vi la den til lørdag 29.mars da været var meldt til å bli strålende sol. For en gangs skyld skulle jeg ikke dra gubben med på tur i drittvær. Vel......det ble ikke helt sånn, men litt sånn ble det.
Jeg valgte Lyngdal i går og pakket ekstra god niste siden jeg tenkte vi skulle sitte i sola på toppen. Vi kjørte Rv9 til Hornnes, fv 42 mot Tonstad, i Sveindalskrysset videre på 42, så inn mot Øvre Flottorp og parkerte i enden av veien på parkeringa ved den store kontaineren.
Turen går først på grusvei til gruveanlegget og deretter på sti. De gamle molybdengruvene stammer fra starten av 1900-tallet.
Restene etter byggene som har stått her engang viser hvor stort det har vært. Ble imponert over størrelsen. Skiltene er gamle og slitte, men gir fortsatt et bilde av hvordan det engang har vært her.

Turen er godt merket med blå merker og stien var fri for snø nesten hele veien. Som navnet sier, det er endel myr i området rundt toppen vi gikk mot. Omtrent her begynte det å regne, først lett, så med god vind i kastene, og et stykke opp i heia så kom snøbyga. Vi så den på forhånd, og nå håpte jeg vi var alene i skauen for jeg tok opp paraplyen jeg hadde i sekken.....ikke le, jeg pleier ikke å gå med paraply på fjelltur, men sava så fornøyd jeg var med den i går. For å si det sånn, vi ble sett av de tre damene et stykke foran oss, og på toppen fortalte de hvor misunnelige de ble da de så meg med min knallrøde paraply opp fjellet.

Det er ganske bratt opp til Kvevehei og utsikten åpner seg. Dette er en sånn tur vet du der du tror du er på toppen, men der ser du toppen, og etter den ser du den virkelige toppen. Over Kvevehei kommer man til 568 moh før man må over myra i Teigedalan, før turens siste stigning opp til Lyngdals høyeste punkt. Rett før toppen sprakk skydekket og nedbøren stoppet. Sjekk den utsikten!

Og sjekk den fantastisk flotte gapahuken som er her. I går var det virkelig et velkomment innslag i turen. Vi var litt våte, men i denne gapahuken vil det alltid være en tørr side, og der satte vi oss, i le for vinden og i varmen sola ga når den stakk igjennom. Gapahuken fra 2021 er tegnet av et lokalt arkitektkontor og er bygd og montert av tømrer elever på Byremo vgs. Den er råflott!!

Blir ikke bedre enn dette si

Fra Ørnemyrfjell, lokalt kalt Heddehei, er det utsikt i alle retninger. Du kan se langt inn i Åseralsheiene, østover mot Setesdalen og utover heielandskapet sørover mellom både Audne. og Mandalen.


De tre damene vi passerte på vei opp hadde tatt veien fra Rogaland, også de var lovet sol og blå himmel. Alltid koselig å treffe nye folk, takk for koselig prat rundt bålet som til slutt tok fyr.

Vi tok turen som en rundtur og fulgte de blå merkene videre, det er kortere vei tilbake denne veien og vi slapp å ned de bratteste partiene vi hadde gått på vei opp. Du kommer til slutt ned på en kjerrevei du kan følge tilbake til veien og parkeringa.

Fargene, utsikten og terrenget i går var virkelig flott.

På vei nedover kommer du til et stikryss der det går sti videre inn til Ramstadvarden. Det får bli en annen gang, for hit vil jeg tilbake. Nå så vi en ny snøbyge nærme seg bakfra, så vi gikk på litt, og vi rakk akkurat bilen i det himmelen åpna seg på nytt.

Turen vår ble 6,6 km i går, totalt 343 høydemeter og vi brukte 2,5 timer i helt greit turtempo.
Du kan se hele turen  HER

Under finner du lenker til de kommunetoppene som er gått før.

Risør kommunes høyeste topp Espehaugen
Vennesla kommunes høyeste topp Oksla
Farsund kommunes høyeste topp Lyfjellet
Arendal kommunes høyeste topp Høgsteinsheia
Åseral kommunes høyeste topp Skoræ 
Lillesand kommunes høyeste topp Hisåsen
Flekkefjord kommunes høyeste topp Tomlongsheia/Tomlingen
Evje og Hornnes kommunes høyeste topp Midtstrandnuten
Kristiansand kommunes høyeste topp Havsåsknuten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar