søndag 6. oktober 2013

I Svigers Paradis

De siste 17 årene har vi vært så heldige å fått besøke "svigers i paradis" mange ganger. Et par ganger i året pakker vi koffertene, først og fremst for å være i sol og varme, og oftest mens vinteren herjer hjemme. At jeg liker flyturen til Gran Canaria, vil være å overdrive, men at jeg liker klimaet på vinteren er fakta. Og kan vi få overnatte hos svigers, da er jo også komforten i særklasse :) 
 
Anfi del Mar er et ferieanlegg i Arguineguín på Gran Canaria. Det ble skapt av Bjørn Lyng, grunnleggeren av Lyng Gruppen, et norsk foretak som driver med ingeniørvirksomhet innenfor industrien.
I 1988 ble ferieanlegget hugget ut i den vulkanske steinmassen på sør-vest kysten i Mogan. De fire klubbene som utgjør Anfi del Mar ble bygget over en periode på 10 år. Den første ble åpnet i 1993.
 
 
 
 
 
Naturen på Gran Canaria er dramatisk, svært severdig og den mest varierte av Kanariøyene. I liket med de andre øyene er den bygd opp av vulkanske bergarter for cirka 14 millioner år siden.
Øya domineres av raviner, bratte klipper, vulkankrater, tørre elveleier og store steinsøyler.
Akkurat på midten av øya tårner fjellet Pico de Nieves (snøtoppen) seg opp 1950 meter over havet. Vulkankraterne Caldera de Tejeda og Caldera de Bandama fins på den nordlige delen av øya.
Fra fjellene går det en rekke dype raviner ut mot kysten. Vestkysten preges av bratte stup ned mot havet, på østsiden er terrenget slakere ut mot kystlinjen.
Vi starter gjerne dagen her nede med en tur over fjellet. Stiene er mange, og du kan velge kort, lang, bratt eller en mer flat tur. Etter turen er sløvingen ved bassenget enda bedre. Igjennom årene har vi gått mange mil her nede, og liker du trappetrening, da er plassen perfekt!! 
Vi har ende til gode å klare å fange noen av disse fargerike krabbene, men de er flotte å se på da :) 
 
 
 
 
 
 
 
Verdens beste klima fins på Gran Canaria, ifølge anerkjente amerikanske meteorologer: Mye sol og mange gode strender er det øya er mest kjent for i Skandinavia.
Så er da også den tredje største av Kanariøyene den som trekker til seg flest skandinaviske turister.
 
 
Gigantøglene Lagorta Gigante de Gran Canaria (Gallotia stehlini) kan bli hele 80 centimeter lange. Arten er oppført i den nasjonale katalogen for utrydningstruede arter, og er dermed fredet.
 
 
 
 Hver tirsdag er det marked i Arguineguin, og vi tar turen. Mest for å nettopp ta turen, shoppinga er det blitt mindre og mindre av for hvert år. Men ei klokke eller to......
 
 
 
 
 
Anlegget inneholder luksusleiligheter, svømmebasseng, restauranter, en kunstig øy, bro, tropiske hager og en havn med plass til 80 båter. Hvit karibisk sand er importert til Anfi-stranden.
Anfi er et tidspart-anlegg ("Timeshare") der tidsandeler tilbys for salg
 Vi valgte å gifte oss i sjømannskirken her nede på Valentinsdagen i 2002, og hadde en flott dag sammen med hele familien. Og fotograferingen ble gjort ute på hjerte øya  <3
 Ingen kokker slår frokosten min kjære lager, deilig omelett nytes i sola på en flott plass.
 
 
 Klar for en kveld i deilig varme, mens snøen faller hjemme
Ingenting å si på utsikten fra senga, eller på senga for den saks skyld!! 
Klar til å nyte en deilig dag ved bassenget, selvsagt etter at morgenturen er unnagjort :) Turen på morgenen her er ikke engang et ork, bare deilig.
 
 
 
 
 Club Anfi var den første av de fire klubbene. Da den ble bygget var valget av stein helt unik. Nå er flere av de nyeste hotellene bygget i samme stil, så det skiller seg ikke lenger ut. Men at det fortsatt er flott, det er det. For min del, liker jeg best det første av byggetrinnene 
 
Flere klimasoner er det som først og fremst særpreger klimaet på Gran Canaria. Kombinert med den store variasjonen i landskapet blir derfor øya betegnet som et minikontinent.
Den nordlige delen får en hel del nedbør i vinterhalvåret, et vått klima som gjør nordsiden temmelig frodig og grønn i forhold til den sørligste delen, som har et svært tørt klima.
Temperaturen i nord ligger stort sett mellom 16 og17 grader i januar og februar, og 22-23 grader i den varmeste tiden, som er august og september.
På sørsiden av Gran Canaria er det varmere klima, minst et par grader varmere, og oppe i fjellene kan det være en hel del kaldere klima om vinteren.
 Det er ikke til å legge skjul på at vi hjemme hos oss er matelskere. Jeg har noen få favoritter her nede, men synes ellers ikke det er noe spesielt med maten her. Det er mye "masseprodusert", og spiser du inne i sentrum av Puerto Rico, virker det som om det er viktigst å få gjestene fort inn og ut, mens kvaliteten er så som så. Men noen gode finnes....
 
 Puerto de Mogán er den turistbyen som ligger lengst sørvest på Gran Canaria. Stedet er kjent for sitt idylliske havneområde og usedvanlig stabile, varme klima med mange soldager.
Havneområdet Puerto de Mogán ble bygd ut i sjøen fra den opprinnelige stranden på 1980-tallet.
Idyllen skapes av lave murhus med italiensk inspirert arkitektur, gågater, små broer, et torg med en musikkpaviljong, restauranter, mengder av blomster, og en havn for fritidsbåter og fiskebåter. Puerto de Mogán har derfor fått tilnavnet "Lille Venezia".
 
 
 
 
Ved inngangen til 1900-tallet var det nesten ikke bebyggelse i Puerto de Mogán, kun en steinete strand hvor fiskerne hadde sine båter, en stor plantasje og noen få bygninger i den bratte fjellsiden hvor den såkalte gamlebyen ligger i dag.
Puerto de Mogán kunne bare nås med båt eller til fots via fjellstier. Flere hus og en liten kirke kom til opp gjennom tiårene på 1900-tallet. I dag ligger det tett i tett med bolighus i Puerto de Mogán som klamrer seg fast oppover fjellsiden bak havnen.
Utbyggingen av ”Lille Venezia” i Puerto de Mogán på 1980-tallet gjorde at turisttilstrømningen økte
 
Stranden, Playa de Mogan, fikk importert sand fra Sahara og flislagt promenade. Bak stranden ble det reist en sammenhengende rad bygninger i to etasjer med restauranter og butikker nede og leiligheter oppe.
Byggingen fortsatte oppover den store sletten bak stranden og på den østre fjellsiden av Puerto de Mogán.
Men fortsatt er Puerto de Mogán en vakker og sjarmerende liten landsby med svært begrenset natteliv. Det genuine kanariske er til stede blant annet ved at lokalbefolkningen fortsatt samles på det lille torget ved ”gamlebyen” for å spille kort og skravle på kveldene og i helgene. 
 
Takk for alle de flotte besøkene vi har fått sjansen til å gjøre. Det blir nok en tur (eller to) til "Kanariholmen" i vinter også. Om ikke "I Paradis hos Svigers", så i alle fall til sol og varme  :)
 

2 kommentarer: