søndag 22. oktober 2017

Knudaheio, med all denne fagre utsyn

Vi har brukt helgen på Jæren, og det har blitt MYE natur. Vi har holdt oss mest i fjæra, men tok oss tid til en topptur på lørdag ettermiddag. Jæren er så fantastisk når det kommer til natur, kultur og historie, her er det noe for enhver. Knudaheio er Arne Garborg si sommerstue, og ligger ved Undheim i Time kommune, 140 moh.
I forbindelse med Garborgjubileet i 2001 ble det reist to minnesmerker ved Knudaheio: Steinansiktet «All denne fagre utsyn», av Hugo Wathne og varden «Tek kvar og ein sin vesle stein».
Garborg besøkte hjembygda flere ganger tidlig på 1890-tallet, og i 1895, mens han oppholdt seg på Jæren og skrev Haugtussa lette han etter en egnet tomt. Han fant tomta i 1897, kjøpte den i 1898, og fikk hytta ferdig i 1899. Han besøkte hytta hvert år, noen ganger i flere måneder, andre år bare få dager. Brev- eller essaysamlingen Knudaheibrev ble for det meste skrevet her, og har fått navn etter stedet.
Fra parkeringen og opp til selve hodet er det ikke langt å gå, du ser hodet godt i terrenget. Det blåste godt da vi var der, så det var bare å lene seg fremover i trappa opp.
Fra Knudaheio er det utsikt over dikterens barndomshjem Garborgheimen.
Time kommune eier nå eiendommen, som de mottok som gave fra enken Hulda Garborg i 1924. Den er nå et museum som er åpent om sommeren. Hytta er som den var da Arne Garborg bodde der. Innredning og inventar er autentisk, og utvendig er hytta som den så ut i 1909, da Garborg fikk satt den ordentlig i stand.
Arne Garborg ble kremert etter sin død, og urnen med hans levninger ble hauglagt her i 1925. Enken Hulda Garborg ble hauglagt samme sted i 1935.
Nå kan du ta med deg smarttelefonen eller nettbrettet og oppleve litteraturen til Arne Garborg på en ny måte. Ved hjelp av QR-koder kan du oppleve over 60 scener i og utenfor Knudaheio, Garborgheimen og Time kirke, halvparten film og halvparten lydspor. Kodene som er plasserte utendørs er tilgjengelige for alle året rundt. Rundreisen er ca. to mil lang.

Så ta en tur til Knudaheio. Om ikke du liker kultur, så kan du jo gå hele eller deler av løypa bare for naturen og utsiktens skyld. Du får utsikt over hele lavjæren, og en skikkelig følelse av å gå på høyfjellet. Og med vinden vi hadde i går ble opplevelsen av å være på fjellet enda større :)
 Dette var en flott "topptur" selv om det ikke er mer enn 140 moh. Når Jæren er så flat og steinete som den er, fikk du likevel følelse av å være i høyden. Og Garborg, han var flott han.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar