mandag 30. oktober 2017

Kongevegen på JærenKongevegen er en 10 km lang tursti langs havet på Jæren fra Kvassheim til Hå gamle Prestegard. Stien følger delvis den gamle rideveien over Jæren. Den er godt merket og er delt inn i etapper.
Husvegg - Grødalandstunet 4,9 km, Grødalandstunet - Obrestad havn 2,5 km, Obrestad havn - Hå gamle prestegard - Nærland 2,8 km.Vi gikk den i etapper og flyttet bilen litt hit og dit.
Lyset på alle etappene var magisk. Ved Kvassheim havn og fyrstasjon var vi i blåtimen. Det er som å komme til verdens ende, ikke et skjær å se, bare uendelig hav og mye stein
Kvassheim havn ligger ved kysten mellom Hårr og Kvalbein i et landskapsvernområde.
Ikke mye fritidsbåter å se i dette området. Forståelig nok med tanke på vinden som alltid er her
Fargene er flotte
Fikk litt sydlandsk stemning når jeg var her......sånn bortsett fra at du nesten blåste av
Kvassheim fyr, bygget i 1912 og disponeres nå av Jæren friluftsråd. Har både kafe og museumsdel
Vi tok neste etappe fra Varhaug gamle kirkegård
God merking hele Kongevegen, godt med kart og beskrivelser
Et syn helt i havgapet
Varhaug gamle kirkegård er en fredet kirkegård som ligger nær havet på gården Varhaug i Hå kommune. Kirkeplassen er fra mellomalderen og blir regnet som en av landets vakreste kirkegårder. Kirkegården er som et jorde med gravminner, et steingjerde, himmel og hav. Det er det hele. Betagende.
Små jernsenger for evig hvile
Jernkors med kulehull
Den første kirken ble trolig reist rundt 1200, og flere kirker har stått på kirkegården. Dagens kapell, Varhaug kapell, ble reist i 1951. Kapellet er 15 kvadratmeter stort og har 14 jærstoler å sitte på. Kapellet er ofte i bruk.
Vi følger veien videre, til tider veldig vått og mye stein, men fint å gå likevel
Her valgte vi å overnatte denne helgen, så dette ble vårt utgangspunkt for etappene
Det er noe fasinerende med denne naturen her ute i havgapet
Vi klatret over endel gjerder denne helga, og grunnet dyre og fugleliv her i området er det viktig å følge turstien og merkingen. Fuglelivet var enormt, og artene var mange
Obrestad fyr er fra 1873 og ble automatisert i 1991. I 2006 kjøpte Hå kommune fyret av kystverket. Husene der fyrvokterne og deres familier bodde er i dag brukt til utleie hele året. En helg her anbefales virkelig.
Obrestad fyr med alle boligene sett fra veien
Fyret på høyden i blåtimen. Turstien går på sletta nede under fyret.
Siste etappe til Hå gamle prestegard er startet. Vi kan se den lengst fremme i bildet.
På vei mot Hå gamle prestegard passerer du Kongesteienen
Hans Majestet kong Harald og dronning Sonja
En søndag i slutten av oktober
I fjæra
Fargene og lyset er fantastisk, vinden likeså
Vi passerte mange slike delte steiner. Lurer på hvorfor de er blitt delt og hvordan
Fyrlykta ytterst ved Hå gamle prestegard, vi er til endes
Langs kysten på Jæren finner en mer enn 800 gravrøyser. Hå gravfelt ligger på rullesteinsstranda ved prestegården. Dette er et av de fineste gravfelta i norden fra ca 300 - 700 e.Kr. Gravrøysene har ulike fassong og størrelse og det er gjort flere funn i dem av bla glassperler, spinnhjul og våpen.
Her ender, eller starter Kongevegen, alt ettersom hvor du ønsker å starte eller ende
Prestegården er et av de mest besøkte utfartsstedene på Jæren, og er et godt utgangspunkt for lengre eller kortere turer langs Kongevegen eller Nordsjøvegen. Området rundt Hå gamle prestegård har en rik kulturhistorie som går mer enn 8200 tilbake i tid.
Jærhuset ble flyttet til gården i 1985 og erstattet det gamle forpakterhuset som sto på samme sted fra 1834 til midten av 50-tallet
Anlegget har utstillinger med norsk og internasjonal samtidskunst og kulturhistoriske utstillinger, salg av kunst, kafe med lokale matvarer, seminarer og utleie av lokaler. Det var her vi leide oss plass på Obrestad fyr for helga.
Dette våknet vi til søndag morgen, et fantastisk flott syn
Og slik forlot vi Obrestad fyr og vår tur langs Kongevegen
Kongevegen kan alle gå, og den er så full av historie som du vil den skal være, mye eller ikke noe. Du bestemmer selv. Naturopplevelsen er uansett bare vakker. God tur :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar