torsdag 16. august 2018

Homfjell, med utsikt over hele Setesdalen

Turen til Homfjell i Setesdalen ble merket løype høsten 2017. Det er gjort et betydelig arbeid med merking og god trase' i terrenget. Turen er gradert til krevende og har fått vanskelighetsgrad rød på ut.no. Jeg regner meg selv som godt over middels turvant og synes merkingen er riktig med tanke på stigning og krav til form, men stien er fin å gå og heller ikke umulig selv for en som ikke liker høyder.
Startstedet er rett fra RV9. Fra Valle sentrum kjører du videre nordover i retning Hovden. Når du passerer veistasjonen kommer du etter 50 meter til en slak sving hvor det går en vei til høyre og venstre. Her kan du parkere på venstre side av veien. Det karrakteristiske lille fjellet foran Homfjell heter Einang, det er lett å kjenne igjen på formen, og vi tok det med oss på veien opp som en grei oppvarming.
Einang er 625 moh og stikker frem vest for Homsfjellet mellom fjellet og Otra. Veien opp er den samme som til Homsfjellet til du kommer til stikrysset. Godt merket med blå merker på trær og fjell.
Det går oppover etter den første km som går på fin skogsvei. Fra skiltet opp til Einang går det nesten rett opp i skogsterreng. Det kan være lønnsomt å gå utenfor stien ned igjen, litt mindre hardt for knær.
Flott utsikt fra toppen av Einang. Opp hit brukte vi i underkant av 30 min. Det sies at det skal være mulig å se en sølvdråpe og en gulldråpe i fjellet her, og fjellet er ofte å finne igjen i malerier fra Setesdalen. Et sagn vil ha det til at om bror og søster gifter seg, så skal fjellet falle ut og fylle hele dalen. Det samme skal skje om et brudefølge med tre søstre, alle bruder, rir forbi. Vi gikk samme veien ned igjen til stikrysset i godt håp om at fjellet forble der det var.
Revna mellom Homfjell og Einang. Det blir sagt at i eldre tider var sprekken bak fjellet slik at du akkurat kunne få et flatbrød i mellom. I nyere tider er den blitt så brei at du kan kjøre med hest og slede mellom fjellene. Det er usikkert hvor mye hold det er i dette utsagnet. Ura ned var i alle fall bratt.
Vi fortsatte turen oppover til toppen av Homfjellet, eller Homfjødd som det står på kartet. Godt merket. Bratt flere steder, men stien går i grei avstand til kanten.

Da var vi på toppen, 950 moh og med en fantastisk 360 graders utsikt. Homsfjell er et stort fjell, og det ligger ca 3 km nord for Valle sentrum. Setesdalen lager en sving her og går i retning øst/vest. Homsfjell ligger derfor på tvers av hovedretningen i dalen.
Det kan nesten ikke bli flottere, for et land vi bor i!
Vi så endel av disse flotte dyrene på turen der de pilte rundt i ei utrolig fart. Lemen, også kalt lomhund, er en gnager i hamsterfamilien og mest vanlig i fjellstrøk. Blant folk flest er lemen mest kjent som en evig hardhaus og skikkelig hissigpropp.
På vei ned kan du velge å gå samme rute eller du kan følge blå merker videre mot Laugardalen som vi gjorde. Turen følger fjellplatået bort til Laugardalen og ned til Homme.
På toppen av Homsfjellet ligger Stol og er 1034 moh. Det var 1000 års stedet med båltenning nyttårsaften 2000. Herfra ser du til Gausdalstoppen og til Kristiansand på godværsdager sier lokalkjente. I følge sagna skal det her ha vært veter i gamle dager.
Dette får bli neste gang, denne gangen gikk vi forbi.
Lenge siden jeg har sett så mye og så store tyttebær!!
Flott terreng å gå i.
Bratt ned til Laugardalen, og et godt stykke her går stien direkte under fjellet med varsel om steinras. Her følger du anleggsvei et stykke, den er ikke merket men du finner merking igjen når du har gått på veien et stykke. Fin mulighet for bading her.
På vei ned til bygda Homme går det brattere igjen, men god sti å gå med flotte fossefall langs ruta. Det bråker endel fra fossen og det var faktisk nydelig når vi kom bort fra støyen igjen.
Vel ned i Homme kommer du ut på den gamle riksveien
Da var det bare å følge veien tilbake til bilen, ca 3 km, de siste 300 metrene på Rv9. Det er ikke mye veikant siste stykket og hastigheten og trafikken var stor, så det er grunn til å være forsiktig. Om dere er flere biler i følget er det å anbefale å sette en bil på Homme og kjøre veien tilbake, men det går fint uten også.
Vi er tilbake til utgangspunktet etter en flott dag i Setesdals østhei
Vår tur ble totalt 12 km og vi brukte ganske nøyaktig 4 timer gangtid. Totalt brukte vi 5 timer på turen, for denne turen i dette været må man også nyte. Utsikten er fantastisk store deler av turen, ikke bare på toppen. Vi gikk i joggesko, men det er myrpartier enkelte plasser, så om det ikke hadde vært for den tørre sommeren så hadde nok fjellsko vært å anbefale. God tur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar