lørdag 18. mai 2019

Urban topptur i Budapest

I vår var vi så heldige å få noen dager i Budapest, hovedstaden i Ungarn og som i et amerikansk magasin nylig ble kåret som nr to by i verden å besøke. Jeg har ikke hatt Budapest på "bucketlisten" min, men det burde jeg hatt. Denne byen hadde alt. Masse historie, fantastiske byggverk, helt topp uteliv og jammen fikk vi ikke til en topptur også.
Målet for formiddagen var Janos-hegy, eller Janus-høyden, som er Budapests høyeste punkt. Toppen ligger på Buda siden av Donau. For å komme til toppen tok vi først Taxi fra hotellet til togstasjonen Szechenyi-hegy, for oss var det en 20 min taxitur. Vi skulle nemlig ta toget videre, og det er ikke et hvilket som helst tog.
Barnetoget, som kalles Childrens Railway, er en levning fra kommunisttiden. Da ble det kalt Scouts Railway, Speidertoget, fordi det ble betjent av speidere. Nå er det betjent av barn som er sendt ut fra skoler på midlertidige opplæringsoppdrag i den virkelige verden. De betjener billettluka, oppgavene på stasjonen og billettkontroll underveis. Det var ikke mye smil og se....
Vårt stoppested heter Janos-hegy og ligger 15 min, 5 km og 4 stopp fra startstedet. Toget holder en hastighet av 20 km/t og snirkler seg frem i flott skogsterreng. Langs hele veien er det stier og uendelig mye markblomster, vi er i april mnd.
På et av stoppestedene før vi skal av kommer det tog imot, og skifting av spor skjer manuelt og i svært kontrollerte og innøvde former. Alle oppgaver gjøres av barn, alle i uniformer og med et alvorstungt uttrykk.
Når vi går av starter turen opp til selve toppen. Flott sti og turen opp tar ca 20 min å gå. Etpar hundre meter fra toppen og tårnet kommer du til en lysning med benker, toalett, en liten kafe og toppen av stolheisen Libegø som ligger her. Det er mulig å ta heisen både opp og ned, men da vi var her var ikke heisen åpen. Vi hadde planer om å ta den ned igjen, den planen måtte vi endre på.
Janos høyden ligger 526 moh og du får en flott utsikt over Budapests sentrum i øst og det flotte ungarske landskapet i de andre himmelretningene. På toppen ligger Erzsebet tårnet. Elisabeth av Bayern var dronning av Ungarn og keiserinne av Østerike, hun var gift med keiser Frans Josef av Ungarn-Østerike. Dette var favorittstedet til Elisabeth, eller Erzebet, og det 108 år gamle steintårnet er oppkalt etter henne. Det er også en av broene over Donau og to distrikter i byen.
I underetasjen er det i dag en liten enkel kafe. Døren og trappen opp til toppen er åpen og utsikten på toppen flott.
Hele veien opp var det avsatser der du kunne sitte og nyte utsikten

Flotte bilder i vinduene av Elisabeth og hennes mann

Siden stolheisen ikke gikk, måtte vi gå ned igjen. Etter litt problemer med å finne riktig retning og korteste vei, gikk vi på stier mot endestasjonen av jernbanen der bussen skulle gå ned til sentrum igjen. Childrens Railway har to endestasjoner, Szechenyi-hegy og den andre i Huvøsvølgy-stasjonen. Hele togturen tar ca en time og koster ca 17 kr.
Flotte farger både på blomster og innsekter.
Flott tur til Erzcebet-tårnet, verdt å få med seg på en tur til Budapest
Buda Castle Hill Funicular, byens kabelbane opp til det UNESCO vernede Buda slottet er en annen morsom opplevelse for de som liker tog og høyder.
Banen er 148 år gammel og ligger like ved Szechenyi-hengebroen, Chain bridge. Den er virkelig bratt og den lille cupeen gir deg en fantastisk utsikt.
Verdt å stå i litt kø for å kjøre banen opp til slottet på Buda siden av Donau
Endestasjonen på toppen.
Noen flotte dager i Budapest i et reisefølge på 70 personer. Takk til arbeidsgiver Skandinavisk trafikksenter for et fantastisk 25 års jubileum!
Så da er du tipset om topptur i Budapest. Vær forberedt på litt vansker med buss dersom du ikke har like penger eller har kjøpt billett på forhånd. Er dere flere holder det ikke å ha like penger for mer enn en billett pr person. Vi kom med bussen ned til sentrum etter en del om og men. God topptur om du får sjansen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar