onsdag 3. juli 2019

Sagefossen kraftverk, hodejakt på et av Norges første elektrisitetverk

Sagefossen kraftverk er et vannkraftverk i Kvinesdal kommune. Sagefossen kraftverk, eller tidligere Sagefossen kraftstasjon, er et av Norges første elektrisitetsverk som ble satt i gang. Kraften derfra sørget for at Flekkefjord var by nr to i Norge som fikk virksomt gatelys.
Produksjonen startet i 1901, og verket ble modifisert i 1988. Det ligger ved Fedafjorden og får vann fra nedbørsområdet Fosselandsheia. Vi tok blåmerket løype fra Langevann, og da får du kraftverket på stien når du er ca halvveis.
Det er ikke mulig å skrive om denne turen en søndag i juni uten å legge med bilder av sommerfugler, for de var i hundretall. Fantastisk å ha de flygende rundt seg på nesten hele turen.
Som alltid er det et godt tips å ta bilde av kartet på startstedet. Det er flere merkede løyper i området, de krysser hverandre litt her og der, og det er mye historie fra området her, flere av toppene gir også veldig fin utsikt.
Vi gikk mot Haugelanstrand da vi startet.
Før du kommer til Haugelandstrand får du blåmerket sti på venstre side. Kan være lett å misse om ikke du følger med. På denne turen får du virkelig flotte blomsterenger langs stykke med traktorvei.
Vi hadde Sagelandsfossen som mål for hodejakttur, og du kommer til demningen ca halvveis i rundløypa. Går du veien vi gikk så har du nå passert ganske mye myr. Om du bare skal finne hodene anbefaler jeg deg å gå motsatt vei av det vi gikk, og ta samme veien tilbake. 
Ser du hodet?
Opprinnelig var det borgere av Flekkefjord som fikk satt kraftverket i drift. Da dette ble for lite bygde man i 1948 ut Høylansfoss kraftverk som den gang lå i Feda kommune, nå Kvinesdal kommune.
Kraftverket utnytter et fall på 104 meter fra Sagevann til sjøen. Nedslagsfeltet er på 16,4 km2. Normalt tilsig er på 25 millioner m3. Skulle gjerne sett hvordan det så ut når fossen gikk fri.
Jeg visste det skulle være et hode her, men da jeg spurte noen om veien ble jeg tipset om et hode nr to. Gøy med hodejegere og tips fra lokale :) Dette er jo antagelig ikke en plass jeg kommer tilbake til, det ligger ikke helt i mitt naturlige turområde.
Dette er nok et av de største hodene jeg har funnet. Et alvorstungt preg på han her.
Legger med et par sommerfugler til, egentlig litt skumle på nært hold.

For å komme til startpunktet så kjørte vi E39 mot Flekkefjord. Du svinger av til venstre litt før Flekkefjord, mot Fosseland følger veien helt til endes, hold mot høyre hele tiden, der er det en stor gruslagt p-plass. Vi valgte ruta som starter ved å gå opp veien som har bom. Du kan like godt ta runden andre veien, da starter du i andre enden av p-plassen. Vi brukte ca 1,5 timer på turen. Det er en del myr, så gode sko er et godt tips. God tur, og god hodejakt om du ønsker det.

1 kommentar:

  1. Kan du gi noen hint til stedet du fant hode nummer 2?

    SvarSlett