mandag 29. juni 2020

Opp Munketo til Hamreheia

Munketo er en sti som går opp den urete og bratte lia fra gården Hamre på vestsida av Byglandsfjorden i Bygland kommune til toppen av Rysefossen høyt oppe i fjellsida. Et stykke av stien går på skrå over ei hylle i fjellet. På toppen ved fossen er det et flatt område med panoramautsikt mot Bygland sentrum på andre sida av fjorden. Rett nord for slutten av stien ligger den nedlagte Hamregruva. Da gruva var i full drift fra 1908 og fremover var Munketo arbeidsveien for de 10-12 gruvearbeiderne.
Turen opp er bratt og på det bratteste er det satt opp tau til hjelp. Vær forsiktig! Jeg vet ikke hvem som har satt de opp, eller hvor gamle de er. Toppen her er på 512 moh.

Det går oppover hele veien, men flater ut på toppen der du kan krysse Rysefossen. Vi fikk virkelig dusjet oss i fossen da vi gikk.

Vi kjente ikke så mye til vinden på vei opp, da var det mer varmt og klamt, og pulsen ble høy. Da var det bare deilig med vind og dusj på toppen.

Juvet i fjellet her var imponerende. I Byglands soge fra 1939 skriver Torleiv Bø at det i følge sagnet var munker som først skal ha funnet kopper i fjellet ved Rysefossen. Det skal da være bakgrunnen for navnet Munketo på stien opp. Men det er ikke alle som fester lit til denne forklaringa. Det kan like godt være lensherre Erik Munk som har gitt navnet til stien, han dreiv gruvedrift i Arendalsområdet på 1500-tallet og organiserte også skjerp rundt om i distriktet til inntekt for danskekongen.

Imponerende utsikt, selv på en heller grå kveldstur en fredag.


Veldig fornøyd med at jeg får han her med på alle turideene mine

Dette må føles, bildet klarer ikke å vise hvor flott det var.

Jeg håper å få en tur opp her en sommerkveld og at jeg da kan bade i kulpen rett før fossefallet, den så perfekt ut til nettopp det.

Fossen og juvet sett fra siden der du kommer opp, før du krysser fossen.

Ikke ta det for gitt at du bruker kortere tid ned enn opp, vi brukte lenger tid ned, det er bratt og var delvis glatt på fjellet.


Av og til har jeg lyst til å ta med meg utsikten hjem så jeg kan ta den frem når jeg vil, her gjorde jeg et forsøk :)

Det var mye vind da vi gikk opp og fossen "rant" i perioder oppover med vinden

Naturen var utrolig frodig hele veien til toppen. Jeg telte totalt 19 ulike blomstersorter på vei opp.

For å finne startpunkt for turen prøver jeg meg på veibeskrivelse her; Følg Rv 9 fra Kristiansand til rundkjøringa på Byglandsfjord, der tar du til venstre og kjører over broa til vestsiden av Byglandsfjorden. Ta til høyre over broa og følg nå veien rett frem, forbi Sinnes og videre til Dalebukta hvor du holder høyre i krysset. Kjør videre et godt stykke etter du har vært igjennom tunellen, du får nå snart en gammel gård på høyre side like ved veien, her er det en lomme du kan parkere på. Stien er ikke lett å finne, men den er like over veien for gården. Ingen merker, men finner du stien tar den deg til toppen. Totalt ble turen vår 2,8 km med en stigning på 306 meter med 1 time og 15 min i gangtid tur/retur. Du kan se turen her Munketo til Hamrehei 

God tur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar