tirsdag 9. juni 2020

Slottet i skogen på Longerak

For en stund siden så jeg bilde av et lite vakkert slott på Instagram. Ut i fra stedsbeskrivelse så skulle dette slottet ligge 10 min med bil unna der jeg holder til. Merkelig, men jeg hadde aldri hørt om det før.
Slottet er det gamle vannverket på Longerak i Bygland kommune, Langerak kraftverk.

Langerak kraftverk er et vannkraftverk på Longerak i Bygland kommune.

Kraftverket utnytter et fall på 300 meter fra reguleringsmagasinet Langeraksvatn 

Kraftverket ble bygget for å forsyne Landeskogen tuberkulosesanatorium med strøm. Både sanatoriet og kraftstasjonen er tegnet av arkitekten Kristian Biong. Kratfstasjonsbygningen minner om et lite fransk senmiddelalderslott eller en middelalderborg i miniformat.

Selve murarbeidet er gjort av den kjente gråsteins-murmesteren Gunnar Larsen fra Evje.

Siden det ligger ca 60 meter høyere enn Byglandsfjorden benyttes ikke hele fallet på rundt 300 meter.

Kraftverket har nå et aggregat og en samlet effekt på 1,5 MW. Fra 2001 er det eid av Agder Energi.
 
Produksjonen startet i 1916

Det var mye markblomster rundt bygningen, noe som gjorde stedet enda mer til et slott. Denne sommerfuglen var å se overalt da jeg var der.

Aurorasommerfugl er en dagaktiv sommerfugl i gruppen hvitvinger. Akkurat som mange andre dyrearter så er hannen mest fargerik. Hunnen mangler de Orange flekkene på vingene.

Fra slottet i skogen er det flott å følge rørgaten opp til utkikkspunktet Snipa. Du følger rørgata enten ved å gå oppå den om du tørr, eller på stien under, opp til demningen. Kryss demningen over til grusveien på andre siden og følg merket løype ut til utkikkspunktet.

Jeg har skrevet om turen til Snipa i et tidligere innlegg, du kan lese det her Snipa
For å finne veien til vannverket i skogen kjører du Rv 9 mot Longerak i Bygland kommune. Når du passerer stedsskiltet med Longerak fortsetter du opp bakken og tar første vei inn til høyre. Grusveien tar deg oppover og er svingete og smal, den ender på "slottsplassen" så du ser når du er fremme etter ca 500 meter. Verdt et besøk, og verdt å ta turen til topps. Beregn en time opp, stigninga er bratt. Utsiktspunktet ligger på 577 moh. God tur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar