mandag 28. september 2020

En sommerkveld i Sandviga

I år har det vært hjemmesommer med stor H, og allikevel synes jeg vi har opplevd mye og vært på mange nye plasser. En torsdagskveld etter jobb var egentlig målet en god middag på Nidelv brygge, men den ble så mye mer. Da vi skulle returnere hjem kom vi til et skilt der det sto Sandviga. Bare kjenn på det navnet  S A N D V I G A.
Selv om det pekte helt feil vei bare måtte jeg se hva som skjulte seg her, Sandviga, så deilig sørlandsk.

Nidelv brygge har vi besøkt et par ganger i sommer. Det er litt avstand fra Kristiansand, men når kveldene er lyse og lange så betyr ikke avstand så mye.

Etter å ha fulgt skiltet til Sandviga stoppet vi noen ganger og spaserte litt, små koselige brygger, trange gater med hvite hus og nydelige hager.

Det går jo ikke an å la være å følge stier som dette. Gata vi parkerte i var smal og ikke helt lett å parkere i. Vi spurte noen fastboende, fikk et nikk og fulgte stien rett frem. Sandviga er et boligområde på Hisøy i Arendal kommune og ligger ved åpningen av Galtesund. Sandviga har hatt bosetting siden 1400-1500-tallet. Her ligger også Sandvigen festning, fortet ble bygget i 1941 av den tyske okkupasjonsmakten. Vi tok en tur til toppen, og da fikk vi øye på et fyr helt i vannkanten........

Sandvigodden fyr er en nedlagt fyrstasjon og ble bygget i 1844 samtidig med Store Torungen fyr og Lille Torungen fyr. Det er Galtesunds tredje innseilingsfyr.

Fyrstasjonen ble nedlagt i 1934 og samtidig ble det bygget en ny automatisert fyrlykt ved siden av det opprinnelige fyret. Sandviga var en del av uthavna Merdø som strakte seg rundt bassenget som avgrenses avv Merdø, Rævesand på Tromøy og Sandviga på Hisøy. For sjøfarende var dette ei havn og hvilken del de brukte var avhengig av vind og vær.

Uthavna hadde i 1875 fem losbåter og tolv loser. Der var blant annet en sjømannsskole og handelsvirksomhet.

Litt fascinerende å ha sitt eget fyr i hagen.

Fyrvokterbolig med fyrtårn, nyere fyrlykt, bryggerhus og naust ble fredet i 1997. Etter 100 år i samme familiens eie ble den i 2014 lagt ut for salg. Da jeg spaserte litt rundt på friområdet rundt var det tydelig at det fortsatt ble restaurert, stien jeg fulgte gikk helt til fyrlykta, men kanskje var jeg nå på privat tomt?


Det var nesten vindstille denne kvelden, litt bølgeskvulp, litt måker og lyden fra badende på friområdet her, godt tilrettelagt med brygge, badetrapp, bord og benker.

Ikke vanskelig å anbefale Nidelv brygge for god mat. Vi bestilte tre retter og to tallerkener og delte det som kom. Vi liker den litt sydlandske måten å spise på, bestill litt av hvert og del. 

Middagen denne kvelden ble en herlig mix av hav og hei


Å finne disse små koselige stedene og ikke helt vite hva en sommerkveld byr på, det er verdt å prøve :) Og en rusletur i de små trange gatene i Sandviga en sommerkveld anbefaler jeg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar