søndag 15. november 2020

Rundt Lille Fånefjell en flott høstdag

Fånefjell ligger som tur på ut.no, og er der beskrevet som en frem og tilbake samme vei tur. Vi tok turen rundt denne søndagen, og tok dermed den gamle veien under halvtunellene langs fjorden. Den er stengt av med gjerde, men det er åpning i gjerdet på begge sider, sikkert laget ulovlig, og det henger skilt om at du går på eget ansvar.

Vi valgte denne gangen å starte turen fra Lauvdal, som er på vest siden av tunellen. Kommer du fra Kristiansand må du kjøre gjennom tunellen og ca en km videre, så får du parkering på høyre side av veien.


Fånefjell veimiljø omfatter hele fire generasjoner veier fra mer enn 500 år i tid. Her er spor fra den eldste kløvveien til den første kjøreveien fra 1842. 1842 til 1870 veien over fjellet er åpen som turvei. De gamle veiene over fjellet er restaurert av Bygland kommune og Statens vegvesen.


Det bratte og vanskelige terrenget viser hvilke utfordringer veibyggerne hadde. Den første bilen kjørte opp Fånekleiva allerede i 1909.

Totale høyde meter opp til utsiktspunktet er ca 130 m. Her tar stien av og er skiltet mot utsiktspunkt. Engelske ingeniørsoldater som hadde treningsleir på Gautestad i Evje bygde og sikret en flott rasteplass på kanten av stupet. Her er det flott utsikt over Byglandsfjorden og riksveien der nede. Snur du deg nå har du Fånefjell rett over deg. Mange går opp hit, fra den ene eller den andre siden, snur og går tilbake samme vei.

Vi valgte nå å gå ned på østsiden og krysset veien for å fortsette på gamleveien under fjellet. Sørenden av 1923 veien er stengt pga rasfare. Det er mulig å passere, men er skiltet med at du nå går på eget ansvar. Fra 1923 til 1963 gikk veien her under fjellet. Det er halvtuneller hele denne veien, men det er lett å forstå at veien innebar en viss risiko. Takene som gikk over er fjernet, og raser det nå innebærer det fare. 


Vi fikk et fantastisk vær denne dagen. Det blåste endel, men turen langs fjellet var helt i le og vindstille.

Selv om veien rundt er stengt, er det ikke stengt hele veien. Du kan fra Lauvdalsida gå et godt stykke før du kommer til gjerdet. Vi var ikke de eneste som gikk denne dagen, det var mye turfolk. Det er likevel viktig å vise hensyn her om du velger å gå, det kan komme stein fra fjellet.

Det ble en flott tur i et perfekt turvær. Vi angret på at ikke middagen ble tatt ute denne dagen. Turen totalt ble denne dagen ikke lenger enn 4,5 km. Vi gikk langs riksveien tilbake, og holdt oss bak fenderen, veien er godt trafikkert! Ca en km tilbake til bilen, og vi måtte da krysse veien på nytt.

Jeg har gått denne turen mange ganger, og alle årstider, siste med snø kan du se her Lille Fånefjell.
Ser at mange skriver de har vært på Fånefjell når de har vært på utkikkspunktet her, men det blir feil. Fånefjell ligger adskillig høyere, og du ser godt veggen bak deg når du er på Lille Fånefjell og nyter utsikten. Turen min til høyden bak kan du se her På toppen av Fånefjell. Flotte turer begge to. God tur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar