søndag 15. november 2020

Brøvardheia og alle vardene

Denne turen lover egentlig en utsikt som kan ta pusten fra deg, og en følelse av å være på verdens tak. Vel, du får kun turen her av meg, utsikt og følelsen av å være på noe tak som helst uteble i regn og tåke. Men i stedet kan du få noen gøyale ruggesteiner.

God plass å parkere og du ser skiltene med en gang. Været lovte oss en våt opplevelse, men om lysten til å gå tur er som min, så er været ingen hindring. Men vi skjønte allerede her at noen utsikt fra toppen ville det ikke bli.

Kartet som var her hadde en sti som ikke medbrakt kart hadde, så vi valgte å gå etter dette.

Turen starter med ca 1,5 km på fin skogsbilvei

Godt merket når du kommer til stien du skal ta av på, her begynte stigninga. Litt vått akkurat denne dagen, men stien er godt ryddet så du klarer å gå nesten tørrskodd også i regnvær.

Vi brukte 50 min i et helt greit tempo til postkassa på toppen.

Blir litt forvirret av antall varder som skal være her, i ulike innlegg står det alt fra tre til syv. Vi så fem av denne størrelsen, og en litt mindre på en steinsetting som likner på en gammel grav ca 100 meter sørøst for toppen. Enkelte antar at også vardene kan være ombygde gravrøyser. 

Tre av vardene er samlet på toppen, vi kom til en tilsvarende noen meter før, og en tilsvarende noen meter etter.

Som bildet viser så var ikke utsikten noe å skryte av. Men dette er hva du visstnok skal kunne se herfra: nordover ser du mot Ogge, Skreros og Løland. Sørover ser du noen av øyene i Ogge og tettstedet Vatnestrøm.

Ved den siste av de tre på toppen kan du skimte nok en varde

Bildet er tatt ved den første store varden vi kom til, du kan se de tre neste på toppen. Her ble kartet tatt frem for å starte jakten på ruggesteinene.....de skulle være i nærheten :)

Her er de, de berømte (eller mindre berømte!) ruggesteinene på Brøvardheia. Etter å ha rugget på en mengde store steiner (det er god trening og må ha sett dumt ut om noen så oss) så var vi tilbake på stien vi kom fra. Disse steinene ble forsøkt på nytt, og da RUGGA de! Det er for øvrig de første steinene du kommer til om du fortsetter på stien etter vardene :)


Vi startet turen fra Oggevann. Kom fra Vennesla. Like før broa over Ogge er det en parkeringsplass på høyre side av veien ved Sundstøl. Turen vår ble totalt 7 km og vi brukte litt mer enn 2 timer. Du bruker kortere tid om du ikke leter etter ruggesteiner, og derfor prøver å rugge på alle store steiner du ser :)
Du kan se hele turen her Brøvardheia 404 moh  God tur.

1 kommentar:

  1. Gikk denne turen i dag, Ble skuffet og forbanna pga all søppla som noen har kastet langs veien på vei opp mot målet. Bortsett fra det så var det en flott tur,kaffien smakte godt på toppen :)

    SvarSlett