Før vi reiste til Svalbard denne gangen, ble vi sittende å se på serien til BBC Earths "Svalbard, Life on the edge". Om ikke du har sett denne og ønsker å se litt av livet på Svalbard, da anbefaler jeg virkelig å ta en titt. Jeg ble så imponert over amerikanske Benjamin Vidmar og hans sterke ønske om å gjøre Svalbard selvforsynt med grønnsaker. Om ikke du har vært i arktis og heller ikke vet noe om naturen der så tenker du kanskje at det ikke burde være så vanskelig......
|
Et skue i polarnatten |
Tundraen i Longyeardalen på Svalbard er steinete og brungul. Alt som
vokser så langt nord er hardføre planter som rødsildre, polarvalmue og
dvergbjørk. Få klarer seg i det kalde klimaet med måneder av stummende
mørke hvert år. Men Benjamin ville det anderledes.
I dag er det spirende liv i alle nyanser av grønt. Lange kar med
østerssopp, rader med høye tomatplanter og firkanta beholdere med små,
sprø salatblader.
Men det begynte i det små. Noen agurker, urter
og blomster. Etter hvert ble det mer. Han måtte begynne å importere
gjødsel for å få god jord. Det ble dyrt. Og flytransporten opp var
heller ikke særlig miljøvennlig. Regnskapet gikk i minus på alle måter. Løsningen
ble å importere en ny art til Svalbard: meitemarker. De små, slimete
skapningene er noen råskinn på å bryte ned organisk materiale. Dermed
kunne han kompostere matrester og lage sin egen jord.
Men det tok to år fra han begynte å søke til han fikk godkjennelse til å
importere de lange, slimete dyrene. Meitemarker finnes ikke naturlig på
Svalbard, og både Sysselmannen og Miljødepartementet var skeptisk til
hente opp en fremmed art. Men etter ekspertuttalelser som mente at
meitemarken ville dø med det samme de klarte å stikke av fra drivhuset
til Vidmar, fikk han tillatelse.
|
Drivhuset ligger i Nybyen, og det er lett å få øye på, alt er lilla i polarnatta her |
God isolasjon skal bidra til at det ikke trengs å tilføre
så veldig mye varme. I begynnelsen brukes elektrisitet og
parafin. Tanker med oppvarmet vann og kompostering
avgir også varme. Han håper at han skal få ha dyr inne i drivhuset også
som vil gi varme. I april søkte Vidmar om å få innføre griser og høner til Longyearbyen, men han venter fremdeles på svar fra Mattilsynet. Det eneste han har fått innføre så langt er meitemark og muligens også
vaktler. Vidmar håper å få servere vaktleregg til besøkende og
gjester.
|
Om jeg en gang kommer tilbake til Svalbard skal jeg i alle fall opp å se på hva Vidmar har fått til |
I tillegg til å dyrke til eget forbruk, har han nylig lansert to tjenester, en startpakke for folk som vil gro østerssopp i sin brukte kaffegrut og tilbud om å få esker med lokalprodusert frukt og grønnsaker på døra.
I prisen ligger også at han henter avfallet og komposterer det.
Jeg tar av meg hatten (ble lua) og er imponert og glad jeg fikk se dette. Han var forøvrig kokk på hotellet vi bodde, Svalbard hotel og lodge.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar