søndag 9. april 2017

Å vide, ved, Årosveden

Påskefri og byferie gir muligheter for turer i "nærområdet". Ti på topp i Agder har lagt ut årets turer, og selvom ikke de teller enda er det jo mulighet til å "prøvegå" de. Langs kysten vår er det mange veder, de skulle jo ligge slik til at de kunne se fra den ene til den andre for at varslingssystemet skulle virke. I dag gikk vi turen rundt Kvernhusvannet i Søgne, med en avstikker opp til Årosveden. Vi tok hele runden rundt vannet, og den runden kommer jeg til å gå igjen. Vi startet i flott vårsol, så kom havtåka og det ble igrunnen kaldt når vi hadde tenkt å kose oss med medbragt. Men det ødela ikke turen, motiverte bare til å gå på nytt en annen dag.
Rundt Kvernhusvannet er det en godt opparbeidet turvei uten vanskelige partier. Turen passer for alle. Vi parkerte ved Langenes skole på østsiden. Dette er en populær rundtur på ca 3 kilometer.
Det er mulighet for å både bade og fiske i sjøen og i vannet. Men ikke helt tempen enda...
Du går av stien rundt når du skal til Årosveden. Når du er i andre enden av vannet tar du til venstre og opp på bilveien, følger så denne til du kommer til stien som er merket mot Årosveden
Dette flotte store hule treet finner du langs veien
Gøye steiner med tekst på vei opp til veden.
På toppen finner du en kikkert, og det var ingenting å si på utsikten......annet enn at havtåka ødela litt.
Flott kikkertfot!
Panorama. For en skjærgård vi har!! Nyttårsaften er det tradisjon at det brennes bål på Årosveden. Stien opp markeres med levende lys og speiderne selger fakler slik at det er et langt fakkeltog som beveger seg til toppen.
Fra gammelt av var vedene viktige for å varsle når en fiende truet landet vårt. Da engelskmennene nærmet seg kysten under Napoleonskrigen, 1807-1814, var Årosveden i bruk. Kanonbåtene ble gjort klare til å møte engelskmennene, samtidig som folk på gårdene gjorde seg i stand til å flytte ut i skogen med buskap og verdisaker for å skjule seg som best de kunne.
På toppen ligger den gamle vakthytta bygget i 1898.
En vede er en topp hvor det skulle tennes et bål for å varsle om ufred til vedene i nærheten og på den måten om nødvendig til hele landet. Det var Håkon den Gode som organiserte vedene som et landsomfattende varslingssystem på 960-tallet.
Utsikten fra vinduet inne i vakthytta
Lengde på hele turen i dag ble 6,7 km, men turen til veden kan gå uten rundturen rundt vannet, da blir den under halvparten.
Påskeferie i byen er igrunnen helt ok for min del. Tilbehøret er likt, det er jo Påsketur
Nå ved æ å hen Årosveden æ, og det takket være 10 på topp i Agder. Appen med kartene innlagt er helt topp, til og med jeg vet da hvor jeg er. Denne turen, både med og uten turen til veden, vil bli gått igjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar