søndag 28. august 2016

Santorini "verdens beste øy"

Santorini, eller Thera som er det offisielle greske navnet på øya, fikk jeg endelig sjansen til å besøke i sommer. Øya ligger i Sør-Egeerhavet, rundt 200 km sørøst for det greske fastlandet. Det er den største øya i en liten sirkulær øygruppe som har samme navnet og er levningen av et vulkansk krater. Den store vulkanske eksplosjonen utslettet dens tidligste bosetning på en tidligere enkeltstående øy. En populær, men ikke bekreftet teori er at utbruddet var kilden til legenden om Atlantis.
Santorini er det sørligste medlemmet av øygruppen Kykladene. 

Øyas hovedhavn er Athinias, hovedstaden er Fira, som klorer seg fast på toppen av klippen med utsyn over lagunen. Dybden på krateret er 400 meter, og gjør det mulig for alle skip å ankre opp hvor som helst i den beskyttende viken.
Vi reiste fra Platanias på Kreta, bestilte turen gjennom Platanias Tour. Vi tok buss til Rethimno og tok Mega Jet herfra til Santorini. En båttur som skulle tatt 2,5 time, men som pga høy sjø tok en time lenger.
Her forlater vi Rethimno og Kreta. Flott båt med en ubeskrivelig god service.
Vi ankommer Thira, og det eneste vi ser er den snirklete veien vi skal opp med buss. Dette er som Trollstigen hjemme, eller som bakkene ned til Lysefjorden.
Vi drar først til fantastiske Oia. Trange gater, mye folk og fantastisk vakkert

Her startet fotograferinga for fullt :)
Hvitt og blått dominerer på Santorini, og det er bestemt at øya skal holdes i disse fargene

Som et maleri
Uendelig mange trapper, overalt
Øya med flere kirker enn hus, mer vin enn vann og flere esler enn mennesker


Mange flotte butikker med håndverk og kunst
Mange flotte spisesteder med "flotte" priser. Vi fant en liten koselig spiseplass med god service og god mat. Vi manglet utsikten ned mot havet, og det gjorde prisen på maten tilnærmet normal

Taxiene i Fira
Fulle av personlighet og sjarmI bukta nedenfor Fira ligger cruisebåtene på rekke og rad. Vi ankom Santorini fra en mindre havn, og tok buss til Fira

Alle gatene var ikke like trafikkerte, og det var deilig å kunne "puste" litt

Selv om Santorini skal holdes i fargene blått og hvitt betyr ikke det at øya ikke har andre farger


Du kan komme til Fira fra havnen på tre måter, dette er nok den mest brukte. Alternativene er taxi (les esler) eller å ta trappene fatt, drøye 600 trinn


Lokalt øl, selges kun i restaurant/bar og kan ikke taes med 


Mitt suvenir fra Santorini, en bit lavastein og litt gull fra goldengate
Det var en fantastisk tur, en fantastisk øy, en fantastisk dag. Bildene er mange, og skal tas frem når vinteren kommer, eller en dag jeg bare vil drømme meg litt bort.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar