søndag 7. august 2016

Imeri Gramvousa - sjørøvernes øy

På en av våre turer i Hellas i sommer besøkte vi øya Gramvousa. Øya ligger på vest-kysten av Kreta, og vi tok ferje fra havna Kavonissi i utkanten av Kissamos. Her fulgte vi kysten ut Gramvousahalvøyen i et strålende vær. Bratte fjell, blått hav og yrende fugleliv. Her kan du tydelig se resultatet av den pågående landhevingen som gjør at vestre Kreta sakte reiser seg fra havet.
Kavonissi havn utenfor Kissamos
Tydelig tegn på landhevingen som fortsatt foregår. Mellom 6-9 meter har Kreta steget siden antikken, og resultatet er mest synlig akkurat her.

Mange grotter og hull rett igjennom
Gramvousa er lett gjenkjennelig med den flate toppen
Vi er fremme, og borgen på toppen er målet. En stigning på 137 meter, og tempen er over 40 i sola
En del forskere anser øyene rundt Gramvousa som de mystiske Kyrikiske øyene som Homeros forteller om i Odysseen. Hvis dette er korrekt er den lille Gramvousaøya  hjemmet til vinguden Aeolus.
Den venetianske borgen på toppen ble bygd i årene 1579-1584. Den har en nesten triangulær form på 1 km på hver side. Under den tyrkiske okkupasjonen gjemte 3000 revolusjonære seg her, men mangelen på tilgang av mat og utstyr gjorde at øyboerne ble sjørøvere for å kunne overleve. Sagnet om en stor sjørøverskatt på øya lever fortsatt.

Da var vi på toppen og inngangen til borgen
Fabelaktig utsikt, og veldig varmt...
Vi var ikke alene om å ta turen til toppen

Mange valgte å bli på stranda og i vannet
Krystallklart vann. Under båten kan du finne skygge.....


Utsikten her mot Balos
Følte meg som Marit erobreren, 137 m.o.h.
Dette vraket ligger på stranda. Hvor mye som er synlig varierer med vannstanden
På Gramvousa finnes det mer enn 400 plantearter, hvorav 3 kun eksisterer her. Det er også mer enn 100 ulike fuglearter her, mange fastboende, men også en god del trekkfugler som bruker øya som mellomlanding.
Caretta Caretta kan sees her på strendene når de søker etter mat
Disse bildene av havskilpaddene har jeg lånt, vi så dem ikke på vår tur
Da forlater vi Gramvousa. På bildet ser du kapellet Agioi Apostoloi som ligger på stranden
Vi hadde en fantastisk dag på sjøen, og en flott tur. Vi valgte å ta turen med en lokal turopperatør, Platania Tours, og ikke med Apollo. Dette for å støtte lokalt næringsliv. Det er fordeler og ulemper med begge deler. Fordelen med å velge Apollo turene er kanskje at du reiser med andre med samme kultur og språk som deg selv, men du betaler også mer. På vår turdag her var våre medreisende fra hele verden, dog dominert av russere. De har nok en annen kultur enn vi har når det kommer til høflighet og oppførsel, uten at jeg skal utdype det..... Men om du har lyst til å ta turer på egenhånd andre dager enn det Apollo kan tilby, så er det nok av lokale muligheter, og vi kommer til å velge de på nytt. Jeg anbefaler å velge lokalt.
Er du like glad i Hellas som meg, og ikke har vært på Gramvousa, så er øya verdt et besøk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar