lørdag 19. august 2017

Fallosen i Eigersund

Eller rett og slett Trollpikken. Det virket liksom lettere å skrive fallosen, på lik linje med at jeg ble flau da jeg måtte spørre etter veien da jeg skulle dit. Passert 50 år og flau for å si Trollpikken, er det mulig?!?
«Trollpikken» er en fallosformet steinformasjon beliggende i Eigersund kommune mellom Kjervall og Veshovda. Formasjonen er enkel å finne og lokale turistbedrifter håpet forsommeren 2017 at den skulle bli like populær som den mer kjente Trolltunga.
Om morgenen 24. juni 2017 ble fjellformasjonen rapportert ødelagt ved hærverk i løpet av natten. Vandalismen ble møtt med bestyrtelse lokalt og nasjonalt, «avkappingen» fikk bred mediedekning godt hjulpet av kreative ordspill, og saken vekket raskt stor nasjonal og senere internasjonal medieoppsikt. Politiet åpnet etterforskning i saken, og avhørte 26. juni en mistenkt for ødeleggelsen. 28. juli ble det kjent at minst en person er siktet for hærverket.

I sommer ble det laget parkering og skilting, så nå finner alle frem.
Du ser formasjonen i god tid før du er fremme der den har reist seg på høyre siden i juvet
Litt klatring, så er du der
Mer for å holde seg fast enn.....
Det ble satt i gang en kronerulling for å gjenreise Trollpikken, og på under et par uker var målet på 200 000 kroner nådd. Gjenreisningen av «Dalanes stolthet» ble igangsatt 6. juli ved hjelp av en lokal entreprenør, noe som fikk stor oppmerksomhet og ble livestreamet i en rekke medier, deriblant NRK
Den ca 12 tonn tunge falne steinfallosen lå i en uskadet del på bakken nesten rett under «basen», rullet over på siden. Gjennom steinen ble det borret tre hull, som det senere skulle tres jernstenger gjennom. Det ble så festet stropper rundt steinen, som den senere ble heist opp etter. Foran festepunktet ble det satt opp en ti meter høy og 2,2 tonn steinbukk i stål. Steinen ble møysommelig heist på plass ved hjelp av taljer og muskelkraft. Rett før kl. 17:00 fredag 7. juli var Trollpikken gjenreist.
Jeg lot meg ikke imponere over formasjonen, men terrenget vi var på tur i var fantastisk flott. Mer enn 10 000 har tatt turen denne sommeren, og det bærer nok området preg av, desverre. Vi traff ikke mange da vi gikk, en fredag ettermiddag i uavklart vær.
Fargene nå er bare nydelige
Lynga er knallrosa, og fargene opp mot fjellene og vannene i Eigersund var mye mer imponerende enn selve Trollpikken

Ta hensyn til grunneierne og dyrene, lukk grindene du passerer!
Vi hadde følge og var i dyp samtale store deler av veien :)
Godt skiltet, både med skilt og små varder hele veien
Sjokolade og kose pause
Flott tur, men å sette mål om å bli like stor som Trolltunga.........glem det! Men en litt morsom variant. Vi brukte akkurat 30 min inn fra parkeringa, det står en time. Vi møtte 8-10 personer på vei ut når vi gikk inn, og 6 personer inn da vi gikk ut. En fin kveldstur. Hadde nok ikke likt å gå i kø for å ta bilde her, så finn en tid utenfor helg og formiddag. Kan ellers anbefale å ta en av de andre turene i området, for terrenget var flott å gå i. Endel myr, så gode sko. Vi møtte utlendinger i sandaler.......
God tur til Eigersund :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar