onsdag 30. august 2017

Med blikket vendt mot Vestergapet.

Jeg har gått flere turer med utgangspunkt i parkeringen ved Kroodden, men aldri kommet meg helt ut til Torsteinsneset, ikke før nå. Jeg har forstått det slik at det først i 2016 ble merket løype helt ut. Det har ikke blitt så mange turer i sommer, men nå bare må jeg ut om sjansen byr seg etter jobb. Det er liksom litt sånn "panikk" for at sommeren skal være over.

Torsteinsnes er et gammelt fiskevær, hvor det var fastboende fram til 2007. Her har fiske vært hovednæring i tillegg til jordbruk. Dyrehold med kuer, var tidligere også en del av gårdsdriften. Historien forteller om bosetting tilbake fra 1600-tallet og båt har vært eneste transportmiddel til omverden.

De har gjennom mange år vært selvforsynt med det meste av mat, frukt og grønnsaker. På vei gjennom skogen finner du trær det er sjeldent å finne så nære kysten. Hasselnøttene lå i hauger på bakken.

Torsteinsneset ligger lengst vest i Vestegapet på fastlandssiden, rett innenfor Kobbernaglen. Det er ikke lenge siden det var fastboende her ute. Vi startet turen ut fra parkeringsplassen på Kroodden.

Her ute kommer en tett på havet. Området byr på flott skjærgård og rekreasjonsmuligheter. Kort vei til gode fiskeplasser både fra land og båt. Det er også flotte svaberg i nærheten.

Området byr på flotte turløyper som blant annet strekker seg til Buvannsområdet og Holskogkilen. Nærområdet har sjarmerende holmer, lune viker eller røffe forhold i riktig vær ytterst i Vestergapet.

Kobbernaglen er navnet på skjæret som ligger i Vestergapet utenfor Torsteinsneset. Jeg måtte leite litt for å finne grunnen til navnet, og fant det i kulturminner fra Kristiansand, skrevet i 2011. Det fortelles at sel ble fanget på store kroker som var satt fast på mindre skjær. Krokene hadde mothaker som festet seg i selen i det den skulle skli ned av skjæret og ut i sjøen. Slik fangst er mulig opphavet til navnet på skjæret Kobbernaglen.Når bølgene fra en stor cruisebåt rakk land ble skjæret mye letter å se

Her frister det å ut i litt mer vær. Men vi opplevde at bølgene som kom fra cruisebåten virket mye mindre før de traff land, da slo de nemlig nesten opp der vi satt.
Vår tur fra Kroodden ble 8 km.Vi brukte 1 time og 50 minutter i et middels tempo. Går ikke så fort det siste stykket på svabergene om du ønsker å gå av fra stien og gå helt ut på neset. God tur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar