tirsdag 21. september 2021

Endelig fant vi Hamregruva opp Monketu

Opp Monketu til Hamrefjell er blitt en av mine favoritt turer, og den er blitt gått noen ganger denne sommeren da "hytta" ikke er så langt unna. I sommer på det varmeste ble dette min kveldstur noen kvelder, da stien opp ligger i skyggen på kvelden, og utsikten med sola på vei ned bare er fantastisk. Men denne turen skriver jeg fordi vi i vår endelig hadde med oss turfølge som kunne vise oss veien til gruva, den vi aldri har funnet selv.........men vært få meter unna.

Stien er grei å finne, starter like over veien for Hamre gård. Det er merket opp til toppen av Rysefossen, og vi fant enkelte gamle merker helt til gruva. Det er bratt oppover, og det kommer også en travers der det er satt opp tau lenger oppe. Kan være glatt og sleipt når det er vått og sølete.

Spennende å ut på kanten for å se fossen nedi juvet, det er høyt og bratt. På venstre side i bildet ser du Hamre gård nede ved veien.

Akkurat her har jeg sittet mange ganger. Se den utsikten!! Dette treet er lett gjenkjennelig der det står helt alene utpå kanten. Du ser det greit fra fossen når du kommer opp og krysser.

Men det var gruva vi skulle finne i dag, så vi skal videre. Du fortsetter i samme retning som til treet, over ei lita myr og i enden av myra skarpt ned til høyre. Det er bratt ned til åpningen, men på vei ned ser du klart hylla utenfor åpningen til gruva. Vi har stått rett over åpningen flere ganger uten å finne den.

Hamregruva er ei nedlagt kobbergruve. I alle fall før 1886 ble det oppdaget kobber i fjellet her, men noen mener det var munkedrift etter kobber her allerede i mellomalderen på 1500-tallet. Om det stemmer er dette den eldste gruva i Setesdal. Det har vært drift i gruva av ulike selskap og personer. I 1908-1909 drev bonden Kjetil Bygland gruva, og det ble bygd en mannskapsbrakke like ved rysefossen som kunne huse 20 mann. Han fikk også bygd en 350 meter lang taubane fra skjerpet og ned til Byglandsfjorden.

Den lengste gruvestollen går ca 50 meter innover i fjellet. Skal du ta turen så er lykt lurt å ha med.

På begynnelsen av 2000 tallet ble det gjort omfattende geologiske undersøkelser her. I området rundt Hamregruva fant man spor av kobber, gull, sølv, platina og molybden. Forekomstene var for små til at det var drivverdig.

Spennende for både liten og stor inni her


Og plutselig ble det ekstra spennende, for her inne bodde det flere

Husker du sangen; "Så rart å være flaggermus, og flakse rundt fra hus til hus og henge oppi trærne, men er det noen som forstår, hvordan de kan få sove når, de henger etter tærne?"Dette er arten brunlangøre. Den er i familien glattsnuter i ordenen flaggermus. Ekkolokaliseringen på denne er så svak at den kan være vanskelig å høre på ultralyddetektor, og arten er derfor dårlig kartlagt og lite kjent i Norge. Dette kunne jeg ikke noe om, men fikk hjelp til av en zoolog.

Utsikten utenfor gruva er bare superflott.

Aldri en topp uten et hopp. Jenter på tur, tre generasjoner.

På tur med bestefar, alltid like fint.

Det var greit å krysse Rysefossen på toppen av stien denne dagen, og i sommer var den nesten tørr. Er det mye vann kan du følge stien litt lenger inn på myra og krysse der, ikke trekk ut mot fossen når det er mye vann. Turen er ikke mer enn 3 km t/r, men den er like tøff ned som opp. Vi brukte 1 time og 20 min i gangtid t/r.

Jeg har skrevet om turen og veibeskrivelse til start før, du kan se den her Opp Munketo til Hamreheia
Hamre ligger på vestsida av Byglandsfjorden, litt sørvest for Bygland sentrum. Du kan enten ta av ved Byglandsfjord og kjøre nordover på vestsida, det er ca 22 km til Hamre fra Byglandsfjord. Eller du kan kjøre til Storstraumen og kjøre vestsida sørover, det er ca 6 km til Hamre fra Storstraumen. Stien opp forbi Rysefossen er merket, dårligere fra fossen og bort til gruva. Du kan også finne turen på Ut.no her der den er gradert som middels. Mai til oktober er best, egner seg ikke i veldig vått vær og det kan være vanskelig å krysse fossen ved høy vannstand og mye vann i fossen. God tur.

1 kommentar:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett