torsdag 6. august 2015

Brannposten i Baneheia

Varsling av brann har gjennom tidene gjennomgått store forandringer i takt med den teknologiske utviklingen. Fra byen ble grunnlagt i 1641 og fremover ble brann varslet på flere måter. Det kunne være med trommevirvler i byens gater, ringing med kirkeklokkene eller med kanonskudd fra en brannkanon ved havna.
21.oktober 2010 ble den ene brannkanonen flyttet tilbake til Brannposten i Baneheia fra Christiansholm festning.
I 1883 ble en brannkanon flyttet fra kysten og opp til en nybygd brannpost i Baneheia. Den sto bare et år grunnet klager på at vindusruter sprang ved prøveskyting, og året etter var den tilbake på Lasaretthøyden. Utover 1860 tallet begynte man med vektere i domkirketårnet, disse hadde ansvar for å varsle brann. I 1884 ble brannkanonen igjen plassert i Baneheia, men kun avfyrt når det var nødvendig. Brannposten ble nedlagt da krigen kom i 1940, men kanonen ble stående til krigen var over i 1945. Da ble de plassert på Christiansholms festning som museumskanoner.
Etter at en historiegruppe ved Kristiansand brannvesen engasjerte seg, ble en av brannkanonene igjen ført tilbake til Baneheia, og der står den nå.
Den andre brannkanonen står nå utenfor Kristiansand Brannvesen som utstilling.

Gjerde med noter fra Christiansands sangen: "Mod Norges kyst i længst hensvundne dage...." Tekst og melodi av Adolf Hansen
Ernst-Henry Eriksen er entusiasten som har gitt nytt liv til Brannposten i Baneheia. Han har sett mange røde flagg gå til topps her oppe for å melde brann i Kristiansand. Nå er området gjort om til park med bord og benker, og en kikkert du kan benytte for å kikke på byen. Det er bratt fra Brannposten og ned, så området er sikret med et smijernsgjerde med g-nøkkel og noter. Et symbol på at det tidligere var vanlig med sang og underholdning på brannposten.

Ta gjerne turen. Du kan gå opp fra sentrum på få minutter. Vi kom gjennom flotte turløyper fra Ravnedalen i dag i flott sensommervær. God tur!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar