søndag 9. august 2015

Byklestigen - "med fare for livet"

Byklestigen finner du på ut.no, der den er gradert som enkel med en lengde på 1,8 km. Du går den greit på 30 minutter, om du ikke spiser like mye blåbær som oss!! En flott tur å ta om du ønsker en rast og en strekk på beina på vei til Hovden (eller ned igjen til byen), passer flott om du har med barn, hund eller begge deler.
Litt tung i starten, men flotte trapper
Masse blåbær!!
Du trenger hverken kart eller rettledning. Følg stien og du finner skilt med flotte enkle forklaringer. Gamle bilder og tegninger viser deg hvordan det var å dra fra Bykle og tilbake i gamle dager.
Byklestigen er et særdeles vanskelig og farlig parti på veien mellom Bykle og Valle i Setesdal. I dag går riksvei 9 i tunnel på dette stedet.
Flotte tegninger og historie

På toppen av stien, med flott utsikt ned på dagens riksvei 9
Byklestigen er nevnt for første gang i 1770, og var frem til 1879 den eneste veien til og fra Bykle fra sør. Dette vanskelige partiet førte til at veien ble lagt om en rekke ganger, og hele seks "generasjoner" med vei er kjent. Først etter 1879 kunne veien kjøres med hest og vogn.
Mange blåbærpauser, også i trappa ned på andre siden
Flott utsikt
Ikke bare tobeinte som fikk strekke på beina
Det blir hevdet at flere personer falt ut fra den eldste Byklestigen og drukna i Otra. Byklestigen gikk i et smalt skår i fjellet, og på det smaleste var ikke bredden mer enn 30 cm. På det mest kritiske punktet var det en loddrett stige ferdefolket måtte klatre opp og ned. Skåret kan du ikke lenger se da det ble sprengt bort når kjerreveien ble laget i 1879 .

En flott tur i sola, før vi kjørte videre oppover dalen
I 1992 ble Byklestigen rekonstruert. Den øvre delen er ganske lik den gamle. Den nedre delen er ikke riktig. Både i 1879 og på 30-tallet ble dette farlige partiet sprengt ut.
Lyst til å ta turen selv? Bare følg skiltet fra riksveien etter Grasbrokke. God tur.