søndag 25. august 2013

Kjerag, en av "must" turene

Kjerag er majesteten i Lysefjorden. Med sine 1000 loddrette meter blir selv Preikestolen liten. Den loddrette og blankskurte granittveggen har lenge vært beundret fra fjorden, men ønsker du en annerledes opplevelse bør du ta turen opp til Kjeragplatået og Kjeragbolten. Kjerag er et fjellplatå på sydsiden av Lysefjorden. I vestre del av platået sitter Kjeragbolten, en 5 m³ stor stein, kilt i en kløft i fjellet 1000 m over Lysefjorden.
Turstien til Kjerag starter ved Øygardstølen – 640 m over Lysebotn. Valget mitt av skotøy på denne turen var noen godt brukte joggesko, DET gjør jeg ALDRI igjen!
Vi brukte ca 4 timer å kjøre fra Kristiansand, via Suleskarveien til Øygardstølen.
Hele turen går på merket sti (ca 10 km) i kupert terreng og har en høydeforskjell på 570 meter. Store deler av turen går på bart fjell. Beregn ca 5 timer.
Turen starter med kraftig stigning over den første fjellryggen. Herfra bærer det utfor til Litle Storedal, hvor du på ny skal forsere en kraftig stigning. Fra utløpet av Storedalen følges en bratt egg opp på selve Kjeragmassivet, hele tiden med luftig utsikt mot Lysefjorden.
Vi startet turen og begynte klatringen opp fjellet, starten var bratt og glatt, og allerede da fant jeg ut at skotøyet var feil, her var det ingen feste, alt for slitte sko!! På det bratteste satt jeg rett og slett fast, og begynte å grue for turen tilbake, når det bærer nedover!! Jeg opplevde faktisk å få kjeft av en annen turgåer der jeg strevde med å komme opp. Han gav meg ei hånd og sa: "Det er siste gang du tar en slik tur på joggesko!" Huff......jeg ble flau....
Når toppen er nådd, leder stien i åpent og lett terreng fram til varden på Nesatind.
Kjeragbolten ligger ca. 300 meter sør for varden. Stavanger Turistforening har bygget en varde med veivisere ute på platået for å hjelpe besøkende til å finne fram til attraksjonene. Vi klarte likevel å gå rett forbi juvet ned, og måtte snu :)
Planen var selvfølgelig og lett og elegant hoppe ut på steinen for så å bli fotografert.......men med mitt valg av skotøy så turte jeg rett og slett ikke. Den som var mest skuffet var meg, mens min kjære var veldig fornøyd med min avgjørelse.
Vi er nå 1000 meter over Lysefjorden. I Kjeragfjellet kan det på et bestemt sted oppunder toppen høres skuddlignende smell, samtidig som en røyk står ut fra fjellveggen – det såkalte Kjeragsmellet. Etter det eldre folk forteller, viser dette naturfenomenet seg særlig i austavind når vinden har en bestemt styrke. Hva fenomenet kommer av er usikkert, men bygdefolk har fra tidligere tider ment at det er vann som blir pressa ut fra fjellveggen.
Det er et fantastisk landskap å gå i, turen går mye opp og ned, og det kommer stadig en ny topp bak den du nettopp har kommet deg opp på.
Fjellet var fult av ryper da vi gikk, og ungene løp bokstavelig talt rundt beina våre.
Vi brukte ca 2,5 timer inn til bolten, og etter nydelig niste i sola begynte turen ned igjen. Du blir ikke så tung i pusten av nedturen, men enkelte plasser krevde litt mer konsentrasjon.
Varder er det mye av her.Enkelte har gjort det til en hobby å markere sitt besøk ved å bygge varder, ofte på nye steder. Resultatet kan lett bli at det som skulle være en serie veivisere, blir en farlig løype å følge i tåke eller halvmørke.
Lyst til å gå turen? Den er flott, men krever kanskje at du har gått litt i terreng før. Anbefaler den på høsten når fargene er som finest, og helst i tørt vær. og den kan godt avsluttes med middag på Øygardstøylen før hjemtur.
Håper ikke jeg har gitt deg.....
God tur!

3 kommentarer:

  1. Hei! Utrolig gøy å lese:) Jeg googlet etter om det var mulig å gå til Kjerag med joggesko, da fant jeg bloggen din og fant vel ut at det ikke er noen god idé;-) Vi tenker å gå turen førstkommende søndag (så sant værmeldinga holder seg), gleder meg! Men jeg har et snev av høydeskrekk, vil det være problematisk tror du? Har ingen planer om å ut på bolten altså...

    SvarSlett
  2. Så gøy at du fant meg da :) Ingen problemer med høydeskrekk mener jeg, for det er så bredt der, ingen smale stier. På det bratteste ned igjen kan du holde deg i kjettingen og gå bakover (nesten som å rappelere :) ), da virker det heller ikke så bratt :) Ønsker dere en flott tur, og håper du får en like flott opplevelse som jeg hadde. Før vi gikk denne turen hadde vi gjort to tidligere forsøk, da måtte vi snu pga sårlig vær, men denne helga ser det vel ok ut :)

    SvarSlett
  3. Hei flott innlegg og fine bilder Jeg gikk den i fjor med mine barn på 18 og 20 år i juli Fantastisk flott tur i juli Hadde nydelig vær I år ønsker jeg å gå til Trolltunga Planen er å sove i telt

    SvarSlett