mandag 26. august 2013

Lindesnes fyr, "tatt av vinden"

Lindesnes fyr er Norges eldste fyr beliggende tilnærmet helt på sydspissen av Lindesnes-halvøya i Lindesnes kommune. 27. februar 1656 ble Norges første fyrlys tent her. Dette ble slukket allerede 1657, men man regner likevel at fyret ble grunnlagt i 1656.
Det var ingen tilfeldighet at nettopp Lindesnes ble stedet der det første fyr i Norge ble tent. Helt siden middelalderen har Lindesnes, eller Neset, som man kalte stedet, vært en av de viktigste landkjenningene for de seilende mellom Nordsjøen og Østersjøen.
 
Opplev vinden som blåser i håret og nyt utsikten over punktet hvor de to havene Skagerrak og Nordsjøen møtes på Lindesnes fyr.
 
Det er Stiftelsen Lindesnes Fyrmuseum som i dag drifter fyret, dets aktiviteter og severdigheter. I 2004 ble det bygget opp en stor fjellhall i fjellet under dagens fyr. Hallen blir brukt til konserter, begivenheter og arrangementer i kommunen samt filmfremvisning av historien rundt fyret og fyr i Norge gjennom hele turistsesongen. I tillegg til Fjellhallen finnes en museumsbutikk og flere utstillinger i fyrets bygninger og i noen av hulene som tyskerne etterlot seg i 1945.

 
 
Ved å ta turen opp de 109 trappetrinnene som fører til fyret, kan du oppleve følelsen av vinden som blåser i håret mens du nyter den imponerende utsikten over havet. Eller hva med å ta turen i bunkerne og de mange undergangene som ble bygget under andre verdenskrig i fjellet under fyret?

 
 
 
Floraen er rik både på farger og arter her ute.

 
 
 
 
Denne dagen da vi var her, var været snilt. Litt vind var det, men helt akseptabelt. Jeg har vært her mange ganger, og da vi var små pleide pappa å ta oss med hit når det var storm. For de som ikke har opplevd dette, anbefaler jeg det på det sterkeste, da kan du se hva VÆR er!

 
«Pax» (fredsmonument) i bronse ved Lindesnes fyr av Arne Vinje Gunnerud fra 1997. Reist av Sørlandets Krigsminneforening og Lindesnes kommune med støtte bl.a. fra Russland og Tyskland til minne om 986 omkomne etter senkingen av M/S «Palatia» i 1942.

 
 
 
Et besøk på Lindesnes er verdt turen, her er det masse historie, muligheter til å gå langt, eller rett og slett bare besøke fyret og nyte god niste :)

 
Kjøretid fra Kristiansand til Lindesnes fyr er ca 1,5 time. Naturen ut til fyret er fantastisk, anbefaler at du tar deg tid til å se deg rundt :)   God tur!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar