tirsdag 20. august 2013

Preikestolen

Enkelte turer er bare et must, og dette er en av dem, så like greit å la den komme som en av de første. Turen til Preikestolen, som er et fjellplatå på nordsiden av Lysefjorden i Rogaland, tok vi i august 2011. Turen fra Kristiansand til Prekestolen fjellstue tok ca 4,5 time med bil, da med ferje Luvvik - Oanes. Vi la oss inn på den nye fjellstua, og hadde planer om en god natts søvn før turen dagen etter. Slik ble det absolutt ikke!! Pga varmen lot vi vinduet stå oppe mens vi var å spiste, det var feil nr en, og nok den største. Feil nr to var at vi meldte oss frivillig til å ligge på hemsen da vi var "lettere på foten" enn vårt reisefølge. Da vi kom for å legge oss, sto myggen klare til angrep fra toppen av skråtaket og ned. Vinduet ble nå lukket, men til ingen nytte, fienden var allerede innenfor. Det ble en heller lang og slitsom natt, og min reaksjon på stikkene uteble ikke, her hjalp ikke zyrtek og myggservietter for å si det sånn! Så det ble tidlig morgen, og tidlig start på turen til platået.
Det var morgendis i lufta, og enkelte plasser mot toppen var det som å komme inn i en trollsk eventyrverden. Røttene på bakken bar tydelig preg av slitasje etter alle de tusenvis som har gått denne turen.
Vi brukte rett over timen til toppen, følte nesten vi var alene i verden en stund, da vi startet å gå før de fleste. Vi mistet merkingen i tåka, og plutselig nådde vi en kant og forsto vi kom litt feil på platået, vi kikket nemlig nå rett ned på Prekestolen, der den lå som pakket inn i en dyne av skylaget.
Vi fant en annen vei ned, og så sto vi der! Platået er tilnærmet flatt, ca. 25 × 25 m og rager 604 moh. Fra gammelt av hadde platået navnet Hyvlatonnå (høveltanna). Det er god utsikt over Lysefjorden og heiene rundt fra platået. Det var trolig en frostsprengning for 10 000 år siden som gjorde det slik at Preikestolen ble dannet. Kanten av isbreen lå da like ovenfor fjellet. Preikestolen har en flere meters dyp sprekk tvers over platået som trolig også er et resultat av frostsprengninger. Geologer har konkludert med at Preikestolen er trygg selv om mange ugrunnet tror at fjellplatået vil dette ned når de ser sprekken.
På den korte stunden vi er på platået letter skydekket, og Prekestolen viser seg i all sin prakt, et syn som legger seg på minnet. Det blir folksomt etterhvert, og vi kan virkelig anbefale å gå tidlig slik vi gjorde, for å unngå det store rushet.
Turen ned var hard for knærne, mye hopping nedover i steinrøysa. Vi møtte "kø" som var på vei opp, og gikk derfor litt utenfor stien. Vi så mye rart av fottøy oppover, høye hæler, sandaler og lakksko og dress. Selv var jeg glad for fjellsko med god såle og støtte. Anbefaler alle å ta turen, alle kan klare den selv om pulsen og pusten nok øker litt på vei opp.

2 kommentarer:

  1. Du skriver så bra! Og kombinert med bildene dine, så er det en reise i seg sjøl.

    Klem

    SvarSlett