tirsdag 3. september 2013

Galdhøpiggen, "på taket av Norge"


Denne turen ble for meg "Årets tur" i 2012. Grunnen var enkel, det var den eneste turen vi hadde i 2012 i fint vær hele turen, og med fint menes uten nedbør. Vel ble ikke utsikten som vi ønsket oss, det er vi vandt til, men vi var tørre hele turen, de første dråpene falt da vi satte oss i bilen for å kjøre hjem. Dette ble også årets siste fjelltur i 2012.
For et vær vi var lovet :)

Utstyret betyr mye for komforten på turen
Den vanligste ruten til toppen er fra Juvasshytta (1841 moh.) med kryssing av  Styggebreen. Ruten fra Juvasshytta tar om lag tre timer opp (med ca. 45 minutter med forberedelser for kryssing av Styggebreen, én time på toppen) og omtrent to timer ned. Å kjøre til Juvasshytta tar om lag 40 minutter fra Lom sentrum. Dette er Norges høystliggende bilvei.

Seletøy på før vi starter turen mot Styggebreen

Steinete start på turen

Vi er fremme ved breen, og bak er Galdhøpiggen
Galdhøpiggen (2 469 moh.) er fastland-Norges, Skandinavias og Nord-Europas høyeste fjell. Fjellet ligger i Jotunheimen i Lom kommune i Oppland fylke, på Jotunheimplatået på ca. 2 000 moh., og selve piggen stikker 420 meter over. Fjellet er også nr. 10 på lista over europeiske fjell med størst primærfaktor .

Vi gjør oss klare til å krysse breen

I sol over Styggebreen

Da var vi oppe, på Norges tak
Geologisk sett hører Galdhøpiggen til under Den kaledonske fjellkjede, i likhet med de fleste fjellkjeder sør i Norge. Fjellet består hovedsakelig av den magmatiske bergarten gabbro, som finnes i store deler av Jotunheimen. Det var under istidene at fjellet fikk sin nåværende form, ettersom den var dekket av isbreer. Noen geologer har nå gått vekk i fra teorien om at de høyeste toppene i Norge sto ovenfor isen som nunataker.
Turskjorta må på! Den sier alt

Klart vi har med tursjokoladen

Klar for nista på toppen
Selv om Galdhøpiggen er landets høyeste fjell er det langt fra det mest ruvende fjellet vi har, og det er da heller ikke tilfeldig at før den moderne vitenskapen kom med nøyaktige høydemålinger, ble andre topper som f.eks. Snøhetta (2 286 moh.) og Knutsholstinden (2 341 moh.) regnet for å være høyere. I dag står det ei solid steinhytte på toppen av Galdhøpiggen, den fjerde i rekken (de tre første ble tatt av uvær).
På vei ned igjen, nå er tåke ganske tett, og lyset skarpt
 Det var en kjempeflott tur, ikke av de lengste, og langt fra den tyngste. Men Norges høyeste. Lyst til å se turen, klikk på lenken. God tur!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar