torsdag 5. mai 2016

Årdalsknapen, det er som å gå to ganger opp Empire State Building

Årdalsknapen ligger sør i Bygland austhei. Høyden er 762 m.o.h., noe som ikke er så høyt for en topp i Setesdal, men Årdalsknapen reiser seg godt over heiene i nærheten og er derfor synlig på lang avstand. Utseende på toppen sett fra austheia er nokså lik mange andre topper i Agder. Men sett fra vestheiene blir Årdalsknapen til en lett kjennelig dobbelttopp, der Heståsknapen blir den noe lavere delen. Utgangspunktet for turen er ei lite parkeringslomme ved riksvei 9 like sør for Neset camping. Her følger du den gamle postveien et stykke oppover.Den første delen av turløypa er bratt og går stort sett i skog, den siste delen av turen er over tregrensa.
Vanskelighetsgrad svært krevende........i dag var siste delen tøff
Vi er kommet til toppen rett over Neset camping
Strekker seg mot lyset
Vi klatrer for hvert steg fremover
Det er noe urnorsk over det å bygge varder. Vi har nå gått en time og tilsvarende 130 etasjer opp. Bare for å sammenlikne så er Empire State Building 102 etasjer høyt.......
Nå kan vi se toppen vi skal opp på, den er et stykke unna...
Så var vi oppe, 762 m.o.h. Det blåste endel, men ikke noe problem med tempen
Utsikten er enorm, og fjellene i horrisonten er fortsatt snødekte. Det ble endel snø og is på siste delen opp mot toppen, noe som gjorde denne delen litt ekkel. Her ble det klatring. Knerten måtte i sekken etter et fall ned en skrent, men uten skade. På selve platået er det snøfritt.
Topp nr 5 på 10toppers 2016, vår topp nr 7
Som på så mange topper på heiene i Agder, var det også her en høy varde tidligere. Under krigen 1940-45 trodde tyskerne at varden var et signalsystem eller navigeringssystem for fly, så de rev den ned. Etter krigen ble den reist opp igjen, men i tida etterpå har turfolk revet den ned så kraftig at det nå bare er en eneste stor stein igjen på toppen.
Knerten varmet seg litt i sekken mens vi spiste middag. Det var lett å finne le på toppen til å nyte mat og drikke.
Storfegryte til hovedrett og kivi og appelsin til dessert, og deilig solbærtoddy før vi tok turen ned igjen.
Å ha en turvenn som deg betyr ALT
Og denne karen er en tøffing, selv om det ble en periode i sekken i dag
For et land vi bor i, og så heldig jeg er som kan oppleve naturen
Det ble litt gjennomtråkk i dag også
Så fornøyd med dagen :)
Hvitveis i mange av skråningene i dag
Nydelig rosafarget
Det tar faktisk nesten like lang tid å gå ned, bratt som det er
Gjøksyra, eller Oxalis acetocella, blomstret også i områdene som lå mest i le.

Årdalsknapen sett fra vest
Det var en flott tur i dag, totalt brukte vi 5 timer med 45 minutters middagspause på toppen. Turen i dag var 8 km lang. Det er en fordel med gode sko på denne turen, både med tanke på feste på fjellet og støtte i klatringen oppover, og nedover.
Jeg var invitert til middag på Årdalsknapen, og det fikk jeg, to retters med både kald og varm drikke. Takk for turen til verdens beste turvenner, en tobeint og en firbeint :) Og 7 av årets titoppers i regi av Otra IL er tatt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar