søndag 29. mai 2016

Spikkelandsvarden og Suåsheia, TipåtoppAgder 2016

Etter å ha ligget på stranda på Kreta siste uken, kom vi hjem til overskyet og perfekt turvær. Vi har tatt halvparten av årets toppturer i Ti på topp Agder før dagens turer, og siden turene er forholdsvis korte ville vi ta for oss turene som går i Songdalen kommune i dag.
Det er forholdsvis langt å kjøre til utgangspunktet for turen til Spikkelandsvarden for vår del, men det var greit å finne frem til start etter beskrivelsen på appen, og turen var greit merket hele veien. Den er 5 km tur/retur, og beregnet tid er 1,5 time. Vi brukte ca.1 time, og vil beskrive turen som enkel. Det ble anbefalt gode sko grunnet kryssing av myr........kryssing av myr er ikke overdrevet, da størstedelen går på myr.
Turen starter på skogsvei....
Før den fortstter på myr.....
Lagt ut plank der det er våtest....
Spikkelandsvarden er stor, 1 x 2 m. Det går oppover mot slutten, men på ingen måte tungt
Varen er en oppmålingsvarde, og er brukt til tilsikting
Masse skogsstjerner i terrenget her

Det er utsyn mot Robstaknuten mast og utkikkstårn i Hægeland, Hesteheia kringkastingsmast i Greipstad, Kaldåsknopa kringkastingsmast i Lyngdal/Herad, Stakkesteinsliknuten værradar i Hægebostad, Hekkfjellmasten i Eiken, Tindefjellet i Åseral, Spikkeland i Finsland og Grindland i Finsland.
Varden er flott, men turen var litt kjedelig. Ingen andre utfordringer enn å bli minst mulig våt over myrene.

Vi bestemte oss for å kjøre mot Kristiansand igjen, og ta med oss turen opp til Suåsheia på veien. Dette er en forholdsvis kort tur, 2,3 km tur/retur, men også denne er beregnet tid på 1,5 timer. Også her var det lett å finne frem til utgangspunktet, og den er godt merket. Vi brukte 45 minutter tur/retur, men denne turen var adskillig tyngre og mer krevende. For oss som liker å få litt pulsøking, så likte vi godt denne turen. Det går oppover hele tiden til toppen, til tider ganske bratt.


På høyre side finner du minner fra nøytralitetsvakta 1914-1918

På venstre side når du går opp finner du klatreveggen Asylet. Her er noen av de mest utfordrende tilrettelagte kortrutene med friklatring som det norkse klatremiljøet kan by på. På en skala med vanskelighetsgrad fra 1 til 10 som vanskeligst, er de fleste av de 15 rutene i det 40 meter høye Asylet av grad 8 eller 9. Hvor navnet kommer fra er noe usikkert, men man tror det har noe med asylmottaket som ligger nede på flaten.
Du kommer til en liten gapahuk, og tar til venstre over broa som er laget
Nå starter stigningen for alvor....
Utsikten på toppen er flott. Utsiktstoppen er på 165 moh. Den ligger i den østlige delen av Suåsheia, helt syd i Songdalen og bare 300 meter fra grensa mot Søgne. Et stykke før toppen er det også et flott utsiktspunkt mot Farvannet i nordlig retning.
Jeg stjal med meg noe syriner fra noen enorme trær på veien, lukter fantastisk.
Turen til Suåsheia går jeg gjerne igjen, og det er fortsatt flott å bli turkjent på nye plasser. God tur.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar