tirsdag 11. april 2023

Lisle Fånefjell opp og rundt

Fånefjell er et 745 meter høyt fjell i Bygland kommune på østsida av Byglandsfjorden mellom Lauvdal i nord og Longerak i sør. Fånefjellstunnelen går gjennom Lisle Fånefjell som er 351 meter høyt og stikker ut som et nes i Byglandsfjorden. Før tunnelen kom kjørte man i en halvtunnel rundt neset, men denne veien er stengt nå grunnet rasfare. Min tur til Fånefjell kan du se her Store Fånefjell, men i helga gikk vi Lisle fjellet.

Før halvtunnelen ble laget gikk trafikken over fjellet og gjennom Fånekleiva. Denne veien er restaurert og ble i 2009 fredet som kulturminne. På toppen er det skiltet til rasteplass på sørsida av Lisle Fånefjell, også kalt Kattedalsheia. Her er det flott utsikt sørover Byglandsfjorden.

Rasteplassen ble bygd av George Creighton og 42 Field Squadron Corps of Royal Engineers i 2001. Her er benker og bord og flott tilrettelagt for å nyte niste og utsikt.

Turen opp til utsiktspunktet er svingete og tildels bratt. Ut til selve utkikken er en avstikker. Du går samme veien tilbake fra utkikken, men nå kan du følge veien videre og over til andre siden av tunnelen. Her kan du følge riksveien tilbake og inn på gamleveien på utsiden av tunnelen. Du kommer ikke helt rundt, da den er stengt på siste delen grunnet rasfare.

Når vi gikk nå så hadde noen åpnet porten, men det betyr ikke at vi anbefaler andre å gå det stengte partiet, og du kan fint se hele veien fra portene på begge sider. Det er et imponerende veistykke med halvtunnelene over veien.

Denne blomsten er så undervurdert. Ingenting lover mer vår enn når hestehov og her løvetann titter frem.

Porten på vestsiden var åpen og det var ingen skilt på den siden, men skilt og lås på andre siden fortalte at veien er stengt.

Vi gikk hele veien rundt og tilbake til bilen i et nydelig påskevær. Grill i bålpanna på terrassen når vi var hjemme igjen gjorde dagen perfekt. Så om du ikke går rundt, så kan du ta veien opp til utkikken og samme vei tilbake. Gå over veien og ta en kikk ved gjerdet på den flotte gamle veien med halvtunnelene.

Vår tur ble 6,1 km og vi brukte 1 time og 30 minutter i rolig gange, 184 høydemeter. Du kan se hele turen her Lisle Fånefjell opp og rundt
Vi parkerte på den store parkeringsplassen 500 meter sør for tunnelen, og fulgte merket sti fra parkeringsplassen.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar