fredag 10. mars 2023

Sherpatrapp opp Vågefjell til dagsturhytta i Lyngdal, avsluttet med hodejakt

Skikkelig gøy med turer til dagsturhyttene i Agder, og denne har også det lille ekstra. Alle 25 kommunene i Agder har gjort vedtak om å sette opp dagsturhytter. Målet er å få de opp innen våren 2024. Hyttene er identiske og vinneren av arkitektkonkurransen ble Feste Sør AS. "Qgd" er navnet på hytta.

Formen på vinnerforslaget tar utgangspunkt i Agderfylkets geografiske form. Formen kan minne om en spydspiss mot utsikten og åpenheten mot havet. Navnet Qgd uttales Ågd og stammer fra norrønt, det betyr å være skarp.

Turen opp til Vågefjell og dagsturhytta i Lyngdal går på den nye sherpastien. Vi parkerte ved helsehuset i sentrum, og da ser du hytta oppå kanten. Krysser bekken og merkinga begynner.


De første trappene du kommer til kan virke litt forvirrende med tanke på at det er en sherpasti, men fortvil ikke. Du skjønner fort når du kommer til trappene laget av sherpaene. For en jobb de har gjort. Dette er den eneste i sitt slag på Sørlandet. Den er ikke helt ferdigstilt enda, men er mye i bruk. Gjenstår litt rydding her og der.

Det er Lindland maskin som har sørget for å finne egnet stein, hele 200 tonn har gått med. 4 sherpaer har vært igang her. Hvert år kommer rundt 100 sherpaer til Norge for å bygge sherpastier. Her tjener de rundt 30 ganger den lønna de har i Nepal og holder med dette liv i 2-3 landsbyer i fattige Nepal.

Flisen som var lagt på stien gjør at den både er fin å se på, og mindre fuktig.

Før du kommer til hytta går du faktisk noen trinn nedover igjen

Bare å innrømme, den ligger helt perfekt til, som et lite stykke Norge


Flott utsikt over Rosfjord, Lyngdalsfjorden og Lyngdalssletta

Hytta er ikke åpnet enda, men åpnes nå i vår. Det gjenstår litt finpuss utenfor, men bålpanna var både på plass og i bruk

Det er bratt på toppen, så hele kanten er beskyttet med gjerde. Jeg er ikke så tilhenger av dette, men skjønner behovet for å sikre. Jeg føler litt på at dette bare gjør det farligere fordi det blir klatret på. Hadde det ikke vært der hadde man kanskje ikke gått til kanten.

Perfekt plassering. Turen opp tar ikke mer enn en liten halvtime i rolig tempo. Opp og ned ble vår tur 2,2 km. Høydemeter ble 193.

Jeg benytter turen til Lyngdal til å finne flere av Christian Sundes gjemte hoder. Hadde blitt tipset om at det skulle være minst to av den gjemt i trær på Kvavikstranda.

Snakk om å lete etter nåla i høystakken, eller at du ikke ser skogen for bare trær!! Hele stranda har jo skog bak seg!!

Han her hadde i alle fall flott utsikt


Fikk hjelp av en liten gutt på stranda til å finne dette

Dette er en av de korteste turen til nå på min reise mot å besøke alle dagsturhyttene i Agder. Totalt ble turen 2.2 km og 193 høydemeter. En liten time opp og ned i rolig tempo. Under legger jeg lenker til de andre hyttene jeg har besøkt.

 

  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar