fredag 10. mars 2023

Trogbu, dagsturhytta på Trogfjell i Åmli

Den slette blanke fjellveggen i Trogfjell er et svært karakteristisk trekk i landskapet og et kjennemerke for Åmli sentrum. Turen opp til Trogfjell er 1,8 km og ca 300 høydemeter fra starten ved museet og opp til toppen. Den nye dagsturhytta ligger på toppen og noen hundre meter lenger bort på selve eggen. Turen kan gås som en rundløype om man fortsetter stien nordover og ned den gamle slalåmbakken, man følger da veien tilbake til museet. Vi gikk opp og ned samme vei.

Utsikten fra Trogbu er bare fenomenal, så turen opp gir full uttelling her

Turen starter fra museet, og det var greit å parkere der. Du ser den flotte stiporten med en gang rett over gata. Kjør til Åmli sentrum og over den gamle brua til vestsiden av elva, museet ligger like nord for brua.

Det står 1,6 km til toppen, vår tur ble like over 2 km opp til hytta.

Du starter på 158 moh og har ikke gått langt før du er her. Vi gikk på skare og med piggsko. Hadde ikke likt meg uten pigger denne dagen, spesielt ikke ned igjen.

Det er bratt enkelte partier og på ut er turen markert som krevende. Jeg tenker krevende er fordi det er bratt, ikke fordi det nødvendigvis er vanskelig. På etpar av de bratteste partiene er det satt opp vaiergjerder så du kan holde deg 

Det finnes to Via Ferrata ruter opp, 300 ståltrinn som hever seg 200 hm opp til fløyen på Trogfjell, spørs om dette må prøves til sommeren :)

Oppe ved fløyen på toppen er det satt opp flere benker, og kikkerten som er montert der ga min kjære muligheten til å se rett inn i hybelen han bodde i da han gikk på skole i Åmli

Oppe på fløyen, 430 moh

Litt lenger langs stien og hytta dukket opp.

Hytta ble åpnet for publikum i november 2022


Det er kanskje ikke alle som kan komme seg opp hit, men de som kan bør absolutt ta turen. Jeg har tenkt å besøke alle dagturhyttene i Agder etterhvert som de er på plass, og dette er min 4.hytte på det målet. Til nå så topper jeg denne, og det skyldes utsikten.


Vi varmet oss litt før nedturen. Her trengte vi ikke fyre opp i ovnene denne dagen, sola gjorde hytta varm og god. Her kom en familie da vi gikk, med besteforeldre, barn og barnebarn, klare for å feire 53 års dagen til farmor. Må være beste måten og plassen å gjøre det på.

Flott med alle bøkene i hylla

Flere benker på utsiden, og vi valgte å ta nista her

Utedo på plass i samme fine stil, første hytta jeg har besøkt som har fått den på plass. Rent og fint, men litt trist å se at noen hadde tent på en dorull som sto halvbrent på gulvet.


Vi satt en stund og nøyt utsikt og tidlig vårsol

Vi kunne tydelig se på fjellet på turen opp og ned at det hadde gått mange med piggsko. "Katteklor" på de fleste steder. Familien vi møtte på toppen hadde ikke brukt pigger opp, men vi snakket ikke med de etter å ha gått ned, det var da vi følte oss riktig skodd.


Den mest fornuftige forlaringa på navnet Trogfjell er vel at det ser ut som et omvendt traug, eller trog som de sier i Åmli. Den mer fantasifulle forklaringa er om trollkjerringa i Trogfjell som skulle ned i dalen på Julaften for å se om ungene hadde vært snille. Hun tok snarveien utfor fjellsiden på bagstertrauet, men fikk litt for god fart og for lukt ut i fossen.
Ikke vet jeg, men turen til Trogfjell er satt opp på turer jeg vil gå til sommeren. Jeg må se den utsikten i sommerprakt også.
Vår tur ble totalt 4,2 km med 326 høydemeter. Vi brukte ca 1 time og 20 min i gangtid t/r. Turen til Trogfjell er også en tell tur, så husk å registrer deg.
Du kan se turen her Trogfjell God tur.

Hvis du vil se turen til noen av de andre dagsturhyttene i Agder, så legger jeg de her:
2 kommentarer:

  1. Flotte bilder du tok! Godt dere rakk å se litt inni hytta før vi invaderte den. Måtte le litt av at jeg ble 70 år. Farmor ble 53 år😂Veldig fin måte å feire på. Vi kom oss trygt ned igjen au foresten. 👌

    SvarSlett
  2. 😂😂 synes nok farmor holdt seg godt 😂 godt det gikk greit å komme ned, også uten piggsko. Tøffe 👏👏

    SvarSlett