søndag 24. juni 2018

Små hytter, kystfort og deilig middag i Kirkehamn

Jeg er nok en som reiser mye i manges øyne, men jeg trenger ikke å reise så langt for å få de store opplevelsene. Turen til Hidra i går ga meg fine opplevelser fra jeg kom til jeg dro derfra. Turen min til tettstedet Rasvåg og toppturen til Kalven kan du se her.
Etter 4 timers topptur med hodejakt kjørte vi videre til Kirkehamn. Mer passende navn på stedet som åpenbarte seg da vi kom på bakketoppen, kan vel ikke finnes. Den store hvite kirka ved fiskemottaket, og de små hvite husene var bare vakkert. Vi var sultne etter turen og lette oss frem til Kongshamn Bryggerestaurant. Kan ikke få skrytt nok av mat, service og hyggelig prat.
Kirkehavn, også skrevet Kirkehamn, er en uthavn og ansees som hovedsted på øya Hidra i Flekkefjord kommune i Vest-Agder. Stedet ligger i et innelukket havneområde vest på Hidra. Hidra kirke, en åttekantet og korsformet kirke fra 1854, er godt synlig i innseilingen fra havet. Bygningsmiljøet som ligger langs sjøen er stort sett godt ivaretatt. Sett under ett inneholder hele Kirkhavn godt bevarte kulturminner i form av bebyggelse, steingjerder, forstøtningsmurer og rydningsrøyser. Stedet har lang historie med fiske og sjøfart. Bosettingsfunn fra steinalder er påvist i torvlag ute i havnebassenget. Kirkehavn er klassifisert som et spesielt verneverdig område i Vest-Agder.
Når du kommer på bakketoppen over Kirkehamn er det lett å forstå hvor navnet kommer fra.
På en smal vei ytterst mot småbåthavna ligger bryggerestauranten. Åpen hele året, og med en personlig service du skal lete lenge etter. Lokal kortreist mat som varierer med tilgangen på råvarer, ikke mange rettene på menyen, men det trenger de heller ikke, her er det kvalitet.
Fiskesuppa etter fire timers topptur, smakte helt fantastisk! Vi kommer tilbake til middag en dag senere i sommer.
Brød er ikke bare brød, og smør ikke bare smør. Du skjønner hva jeg mener når du prøver det.
Vi spiste oss mette, fikk svar på alt vi lurte på om stedet, og ble tipset om turen videre. Jeg lurer på hvordan dette stedet ser ut i fellesferien? Det kan da ikke annet enn være stufullt? Øya har i underkant av 600 innbyggere nå, men vi så mye bygging og ble fortalt at flere unge velger å bosette seg her. Det forstår jeg!! Det ble sagt ja til tunnel i 2006, men er fortsatt et tema og ingenting er vedtatt. Med mine minner om hva Flekkerøy utenfor Kristiansand var da min mor vokste opp der, så håper jeg Hidra ikke blir noe som helst i nærheten. Å ta vare på øya som den er blir nok ikke lett.
Etter mat takket vi for oss og tok fatt på siste tur denne dagen. Vi lot bilen stå nede i Kirkehamn og gikk opp bakken igjen og til høyre mot Hågåsen. Her er det grusvei hele veien opp, og turen totalt ble 4 km.
Du finner skiltet ved veien, ingen parkeringsplass her oppe, er 1 km fra skiltet og opp, grusvei hele veien, bratt første stykket.
En fantastisk utsikt fra toppen og ned mot Kirkehamn. Fortet ble bygd 1941-43 og det var stor aktivitet her under 2.verdenskrig. Omkring 100 soldater var stasjoner her.
Hitterøy kystfort, haupmannsbrakka. Dette var bolig og kontor for kommandanten, haupmannen, på fortet. Han kunne i alle fall ikke klage på utsikten, fortet ligger 221 moh! Det eldste kjente navnet på øya er Hítr, og navnet ble senere til Hitterø. I 1920 ble kommunenavnet endret fra Hitterø til Hidra. 1. januar 1965 ble Hidra, som da hadde 1277 innbyggere, sammen med Gyland, Nes, samt det meste av Bakke kommune, slått sammen til nye Flekkefjord kommune.
Det er kun murene igjen av alle de 16 forlegningsbrakkene og 32 andre bygningene som en gang var fortet her oppe. Da krigen var slutt ble alt tremateriale revet. Mye ble brukt til bygging av hus i Kirkehamn, men det meste ble fraktet med båt til Kristiansand.
Det er flott tilrettelagt med bilder og tekst om historien her oppe på Hågåsen. Og du kan faktisk også overnatte her om du vil. På toppen her ligger nemlig Solveig Egelands kunstinstallasjon "Små hytter".
Små hytter er et kunstprosjekt som ble satt opp på Hågåsen på Hidra i 2013. Installasjonen består av to hytter, den rosa "Nyperosa" og den blå "Havsula".
I Nyperosa er det en dobbeltseng med puter og dyner, men du må selv ta med dynetrekk/laken eller lakenpose/sovepose når du skal overnatte. Nyperosa leies ut av Hidra Skole. Hyttene har ikke innlagt vann eller strøm, men det er et toalett like i nærheten.
Den blå hytta kan benyttes av alle som er på tur på Hågåsen. Her kan du søke ly for vind og vær og nyte medbrakt mat og drikke. Fra hyttene har du utsikt over Kirkehamn, skjærgården og Nordsjøen. På kveld- og nattestid kan du se fyrlyset fra Eigerøy Fyr utenfor Egersund.
Utsikten og naturen her må bare opplves. Å få oppleve den i stillhet og alene tenker jeg var noe av hensikten med hyttene.
Kunstinstallasjonen “Små Hytter” er et prosjekt skapt av Solveig Egeland og tegnet av arkitekt Arne Åmland. Solveig Egelands visjon er å bringe mennesker og natur sammen; "Målet med installasjonen er å få folk til å lytte. Til vinden og stillheten. Til å se fuglelivet på nært hold. Til å kjenne regndråpene tromme på taket. Til å forstå hvorfor vi trenger å verne om natur og miljø. Gjennom bruk skal mennesker oppleve nærhet til naturen og dermed begynne å reflektere.” Slik framstilles kunstprosjektet som Hidra skole overtok i 2012.
To små hytter, malt i kontrastfylte farger, utplassert i et mektig landskap med utsikt over skjærgård og åpent hav, omgitt av et spennende og historisk kulturlandskap. Stedet er en av kommunens mest besøkte turmål, og hyttene er i seg selv besøkt av flere tusen mennesker. Likevel var vi så heldige å oppleve det folketomt, helt for oss selv.
Havsula og Nyperosa
En siste kikk på utsikten før vi dro tilbake til bilen og kjørte hjemmover
St Hans på Hidra var flott. Det var lite turister enda og igrunnen ikke mye folk i hyttene heller. Vi traff få mennesker på fjellet, og trafikken på de smale veiene gikk greit. Vi merket godt at det nettopp kom en ferje inn da vi kjørte fra Rasvåg til Kirkehamn, da måtte møteplassene benyttes ofte. Dette er en øy det er verdt å besøke om du liker natur. Er det shopping som står høyt på lista er det ingen vits å ta ferja over, og slik håper jeg det fortsetter. Et tips, sett nå dagen derpå, kle deg og sjekk for flott når du kommer i hus. Jeg startet dagen med å fjerne fire stk, selv etter kontroll i går kveld. God tur.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar