søndag 4. juni 2023

Dagsturhytta på Berefjell i Iveland

Dagsturhytta i Iveland ligger på Berefjell. Vi besøkte den forrige helg, men offisiell åpning er ikke før 15.juni. Vi startet turen fra Iveland kirke. Kirken ligger i Iveland sentrum Birketveit. Her ligger også skole, kommunehus, butikk og idrettshall, alt samlet på en plass. Vi parkerte ved kirka og gikk opp veien mot idrettshallen, og herfra var det skiltet og merket.

Rett oppi bakken kommer første skilt, og vi valgte å gå kort løype opp, og ned lang. Det er slik den er anbefalt, å gå med klokka.

Veien opp er stort sett på skogsvei og godt merket. Etter ca 1,5 km tar stien skarpt av til høyre og går bratt opp gjennom granskogen til Berefjellet. Du ser hytta når du kommer over toppen. Den ligger litt "midt i skogen" og har ingen utsikt. Men terrenget rundt er flott tilrettelagt for en pause.

Blir liksom ikke lei denne hytta, selv om jeg nå har sett den i 8 ulike kommuner.


Siden den ikke var åpnet ennå måtte vi få utsikten gjennom dørvinduet.

Vi fortsatte stien frem til tjønna og varden, og går du telltur må du hit for å registrere. Her var det flott. Ikke mye utsikt, men fint ved vannet.
Her er selve varden på Berefjell, 409 moh, noen hundre meter fra hytta.

Når det dukker opp ronser da må de bare prøves, og da fikk jeg litt utsikt, selv om den ikke var av de helt store.
Fint terreng

Nå fulgte vi løypa videre til utgangspunktet. Her var det mye "svaberg" nedover, og veldig fint å gå. Litt myr, og litt skog, så var vi nede igjen. Det er noen flotte steinrøyser på vei ned, og vi går på den gamle Kongeveien, den sørnorske administrasjonsveien fra 800-tallet, og man tror at røysene har en sammenheng med Kongeveien.

En litt morsom ting på denne turen er at du krysser vannskillet mellom Otra og Tovdalselva. Det betyr at om du tømmer en skvett med vann på hver side av skillet vil vannet renne ned mot hver av disse sentrale elvene i regionen. Vannet møtes igjen i byfjorden i Kristiansand.
Vår tur ble 5,1 km og vi brukte 1 time og 30 min med 232 høydemeter. Den er grei å gå for de fleste.
Du kan se hele turen her Berefjell i Iveland. God tur

Dette var min 8.kommune og dagsturhytte. Vil du se de andre så ligger de her:

Knibenro i Lillesand HER 
Øyliblikk i Kristiansand HER 
Moseidhytta i Vennesla HER 
Trogbu i Åmli HER 
Sherpahytta i Lyngdal HER
Skredderhytta i Flekkefjord HER 
Fjordsyn i Kvinesdal HER
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar